matematykaszkolna.pl
podaj granice ciągu. prosze o pełną odpowiedź Adam: a1=3,..., an+1=12(an+3an)
19 gru 22:36
19 gru 22:39
Adam: Niestety to zadanie nie pomogło proszę dalej o pomoc
19 gru 22:58
===: ... to Ty może wpisuj treść zadania a nie jakieś swoje reminiscencje https://matematykaszkolna.pl/forum/271217.html
19 gru 23:06
Gray: Łatwo zauważyć, że an>0 dla n∊N.
 x2+3 
an+1=F(an), gdzie F(x)=

.
 2x 
 4x2 − 2x2 −6 (x−3)(x+3) 
F'(x) =

=

,
 4x2 2x2 
zatem F ma w x0 = 3 minimum. Łatwo sprawdzić, że jest to minimum globalne dla x>0. Dodatkowo funkcja F maleje na przedziale (0,3) i rośnie na przedziale (3,+) oraz F(3) = 3. Oznacza to, że F(x)≥3 dla x>0. Stąd an+1 = F(an)≥3 dla n∊N. To pozwala wnioskować, że różnica
 3 an 3−an2 (3−an)(3+an) 
an+1−an =

=

=

2an 2 2an 2an 
jest niedodatnia; ciąg an jest więc nierosnący. Aby był zbieżny wystarczy, aby był ograniczony od dołu. Wiemy, że jest przez 3 (pokazałem to wyżej). Jest więc zbieżny. Jego granica spełnia warunek F(x)=x; jest więc równa 3. Odp: an3. Koniec emotka
20 gru 11:49
zombi: Ograniczenie chyba prościej pokazać, z nierówności między średnimi am i gm. Bo
 3 
an+1 = U{an+

}{2] ≥ 3. Koniec.
 an 
20 gru 16:02
zombi:
 3 
an +

an 

3
2 
20 gru 16:02
Gray: Napisałem to co napisałem, bo wiem, że często pojawiają się zadania dotyczące granic ciągów rekurencyjnych. I one zwykle sprawiają problemy. W zaproponowanym rozwiązaniu jest bardzo uniwersalna metoda − zadziała w wielu pozornie beznadziejnych przypadkach. Nierówność między średnimi tutaj daje radę (przyznaję bez bicia − nie zauważyłem tego emotka ), ale w innym przypadku może być bezużyteczna. Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość. Jak nie ma żadnego rozwiązania zadania to nie ma, i nie ma, i nie ma. A jak pojawi się jakieś jedno, to zaraz pojawiają się kolejne... Kiedyś celowo napisałem bzdurne rozwiązanie do nierozwiązanego od dłuższego czasu zadania, aby sprowokować dyskusję. I efekt został osiągnięty − pojawiły się prawidłowe rozwiązania emotka
20 gru 20:44
zombi: Heh, czyli rzucasz wniosek, że każde zadanie ma więcej niż jedno rozwiązanie? Może to być skutkiem tego, że pierwsze rozwiązanie "otwiera oczy" i później jak już wiadomo co jak ma wyglądać to można szukać nowych innych rozwiązań
20 gru 20:48
20 gru 20:50
Gray: Dokładnie emotka Nie znałem tego.
20 gru 21:50
Gray: "Heh, czyli rzucasz wniosek, że każde zadanie ma więcej niż jedno rozwiązanie?". Tak emotka
20 gru 22:02