podaj granice ciągu. prosze o pełną odpowiedź
Adam: a1=3,..., an+1=12(an+3an)
19 gru 22:36
19 gru 22:39
Adam: Niestety to zadanie nie pomogło proszę dalej o pomoc
19 gru 22:58
19 gru 23:06
Gray: Łatwo zauważyć, że a
n>0 dla n∊N.
| | x2+3 | |
an+1=F(an), gdzie F(x)= |
| . |
| | 2x | |
| | 4x2 − 2x2 −6 | | (x−√3)(x+√3) | |
F'(x) = |
| = |
| , |
| | 4x2 | | 2x2 | |
zatem F ma w x
0 =
√3 minimum. Łatwo sprawdzić, że jest to minimum globalne dla x>0.
Dodatkowo funkcja F maleje na przedziale (0,
√3) i rośnie na przedziale (
√3,+
∞) oraz
F(
√3) =
√3.
Oznacza to, że F(x)≥
√3 dla x>0.
Stąd
a
n+1 = F(a
n)≥
√3 dla n∊N.
To pozwala wnioskować, że różnica
| | 3 | | an | | 3−an2 | | (√3−an)(√3+an) | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2an | | 2 | | 2an | | 2an | |
jest niedodatnia; ciąg a
n jest więc nierosnący. Aby był zbieżny wystarczy, aby był ograniczony
od dołu. Wiemy, że jest przez
√3 (pokazałem to wyżej).
Jest więc zbieżny. Jego granica spełnia warunek F(x)=x; jest więc równa
√3.
Odp: a
n→
√3.
Koniec
20 gru 11:49
zombi: Ograniczenie chyba prościej pokazać, z nierówności między średnimi am i gm. Bo
| | 3 | |
an+1 = U{an+ |
| }{2] ≥ √3. Koniec. |
| | an | |
20 gru 16:02
20 gru 16:02
Gray: Napisałem to co napisałem, bo wiem, że często pojawiają się zadania dotyczące granic ciągów
rekurencyjnych. I one zwykle sprawiają problemy. W zaproponowanym rozwiązaniu jest bardzo
uniwersalna metoda − zadziała w wielu pozornie beznadziejnych przypadkach. Nierówność między
średnimi tutaj daje radę (przyznaję bez bicia − nie zauważyłem tego

), ale w innym
przypadku może być bezużyteczna.
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość. Jak nie ma żadnego rozwiązania zadania to nie ma, i nie
ma, i nie ma. A jak pojawi się jakieś jedno, to zaraz pojawiają się kolejne... Kiedyś celowo
napisałem bzdurne rozwiązanie do nierozwiązanego od dłuższego czasu zadania, aby sprowokować
dyskusję. I efekt został osiągnięty − pojawiły się prawidłowe rozwiązania
20 gru 20:44
zombi: Heh, czyli rzucasz wniosek, że każde zadanie ma więcej niż jedno rozwiązanie?

Może to być
skutkiem tego, że pierwsze rozwiązanie "otwiera oczy" i później jak już wiadomo co jak ma
wyglądać to można szukać nowych innych rozwiązań
20 gru 20:48
20 gru 20:50
Gray: Dokładnie

Nie znałem tego.
20 gru 21:50
Gray: "Heh, czyli rzucasz wniosek, że każde zadanie ma więcej niż jedno rozwiązanie?". Tak
20 gru 22:02