Help
52: Rozważmy ciąg a
0=1
a) Wiedząc że ciąg ten jest zbieżny, znajdź jego granicę. Oblicz kilka początkowych wyrazów i
porównaj z wynikiem dokładnym.
b) Podaj analogiczny ciąg o granicy:
3√2
Kompletnie nie wiem jak zacząć to zadanie.
24 lis 15:26
Saizou :
skoro ciąg a
n→g gdy n→
∞ to również a
n+1→g przy n→
∞zatem
a
n2−2=0
a
n2=2
a
n=
√2 lub a
n−
√2
ale wiemy dodatkowo że ciąg ten jest monotoniczny czyli
| | 1 | | 1 | |
an+1−an=...=− |
| x+ |
| >1 zatem rosnący, ale a0=1 zatem granica nie może być równa |
| | 2 | | x | |
−
√2, czyli lim
n→∞=
√2
24 lis 15:47
52: Dzięki
Saizou będę to analizował
24 lis 15:50
Saizou : ale głowy sobie nie dam uciąć
24 lis 15:52
Gray: | | 1 | | 1 | |
Saizou, druga linia od góry nie jest dobra... Powinno być: g= |
| g+ |
| . Dalej |
| | 2 | | g | |
oczywiście to samo − nie a
n tylko g.
20 gru 13:59