Pewna grupa pisała już pochodne i jestem ciekaw ile zeszłoby rozwiązanie pochodnej i wgl jak
się to robi
Nie śmię wątpić, że możemy dostać to samo po świętach
| 3 | 1 | |||
f(x) = | − 2x15 − | + 2xπ + 100e | ||
| 3√x2 | √x |
| −2 | 1 | |||
f'(x) = 3*( | )*x−5/3 − 30x14 + | *x−3/2 + 2πxπ−1 | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 2 | |||
f(x) = | − | − 3√x3 + π | ||
| 3√x2 | x4 |
| 1 | −2 | |||
( | ) '= 1*( | )*x−5/3 | ||
| 3√x2 | 3 |
| 2 | 2' * x4 + 2*x4' | 0*x4 + 2 * 4x3 | 8x3 | |||||
( | ) ' = | = | = | |||||
| x4 | (x4)2 | x8 | x8 |
| −2 | 8x3 | |||
f'(x) = 1*( | )*x−5/3 − | − ... + 0 | ||
| 3 | x8 |
| 1 | ||
A pochodna z | jest dobrze? Bo popatrzyłem jak razor to zrobił i tak na czuja | |
| 3√x2 |
| −2 | 8x3 | 9 | ||||
f'(x) = 1*( | )*x−5/3 − | − | √x ? ![]() | |||
| 3 | x8 | 2 |
| 2 | 1 | 1 | 8 | |||||
( | )' = 2( | )' = 2(x−4)' = 2 * (−4) * x−5 = −8 * | = − | |||||
| x4 | x4 | x5 | x5 |