MATURA
Blue: Podzielmy się swoimi wynikami z matury z matematyki rozszerzonej
Pamiętacie może jakie Wam wyszły wyniki?
18 gru 17:10
sqrt: prawdopodobieństwo 30/91
18 gru 17:12
DaFUK! : kodowane: 210
granica 438
suma ciagu pi/3
18 gru 17:13
matematykxD: y=4x−3
x=kPi/2 v x=1/6Pi+kPi/3
18 gru 17:16
Blue: kodowana tak samo, granica tez, ale ciąg nie było suma 1? Skąd Ty to pi wziąłeś?
18 gru 17:17
DaFUK! : z wzoru na pole koła?
18 gru 17:18
lolek: prawdopodobieństwo chyba bylo 22/91
18 gru 17:18
Blue: | | π | |
styczna tak samo  , ale to z trygonometrią inaczej mam , chyba tak : |
| k, |
| | 2 | |
| | −π | | 2 | | π | | 2 | |
|
| + |
| πk, |
| + |
| πk, |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
18 gru 17:19
DaFUK! : u mnie w szkole konsultowałam je z 12 osobami, tylko mój wynik się powielił. 3 osoby miały tak
samo
18 gru 17:19
Blue: a ktoś pamięta o co chodziło z tym ciągiem, bo nie pamiętam już treści
18 gru 17:19
yrrah: tak samo jak DaFUK! ale nie miałem jeszcze prawdobodobieństwa w szkole i skopałem :<
18 gru 17:20
Blue: DaFUK, o którym zadaniu mówisz?
18 gru 17:20
DaFUK! : prawdopodobieństwo
18 gru 17:21
Blue: a ostatnie Wam wyszło może podstawa=8, a P=12
√3
?
18 gru 17:21
Blue: aaa, no to ja też skopałam prawdopodobieństwo, ale liczę chociaż na jakieś 2 pkt za to zadanko
18 gru 17:22
yrrah: a jak udowodniliscie jeśli sin2α+sin2β<sin2γ to cosγ<0 ?
18 gru 17:22
DaFUK! : ja totalnie na dowód z trygo nie miałam pomysłu
18 gru 17:23
Blue: | | 3 | |
gdzieś tam było coś z pochodną to mi wyszło |
| i jeszcze to za 6 pkt z okręgami mi wyszło |
| | 4 | |
chyba 8
√2
18 gru 17:23
panpawel: ja bym proponował wstrzymanie się z dyskusją do jutra. Chyba nie chcemy innym popsuć próbnej
matury, prawda?
18 gru 17:24
Blue: ja coś zaczęłam z tw. cosinusów i sinusów, ale się poddałam..
18 gru 17:24
yrrah: a z tym π ludzie często mylili r z P i wychodziło im 1

bo to r=1/2
n, a nie P=1/2
n
18 gru 17:24
Blue: aaa tak, zapomniałam przepraszam

Ale tak bardzo już chce znać wyniki
18 gru 17:25
kyrtap: Blue jak myślisz jaki wynik?
18 gru 17:25
Blue: yrrah, to ja tak właśnie pomyliłam xd haha
18 gru 17:25
Blue: Nie będę w ciemno mówić, nie znam odpowiedzi
18 gru 17:26
szelasa: czyli nkt nie zorbił tego dowodu z trygonometrii ?
18 gru 17:27
yrrah: ja liczę na 70%....to byłoby ok, chociaż na koniec chcę >90
18 gru 17:28
Blue: a ktoś mi powie, czy te wyniki , które napisałam wyżej też tak macie?
18 gru 17:28
DaFUK! : Blue pochodną mam jak Ty
18 gru 17:29
szelasa: ostatnie podstawa 8 tak jak miałaś
sinus alpha w tym prostokącie to było 15/17 prawda
18 gru 17:30
szelasa: styczna ta równoległa to miała równanie y=4x−3
18 gru 17:30
DaFUK! : Mi wyszło że alfa to chyba 62stopnie, sinus 0,8(cośtam). Nie wiem czy ten mój chaotyczny zapis
będzie ok
18 gru 17:31
yrrah: nieee, sinus inny chyba, a styczna też tak
18 gru 17:32
Blue: szelasa, też tak mam, ej, widzę, że jednak trochę się zgadza, jest
18 gru 17:32
szelasa: a w zamknietym jak bylo pytanie o extrema lokalne to co wybraliscie ?
18 gru 17:32
lily: jutro sorka nam robi omówienie matury o 8 rano więc się okaże
18 gru 17:33
DaFUK!: ekstremów chyba 0
18 gru 17:33
Blue: a mi tam sinus wyszedł taki sam jak u szelasa
18 gru 17:34
yrrah: tak, cała nad osią

b=−3?
18 gru 17:34
szelasa: a=5
b=3
P=a*b=16
a2+b2=d2
d=√34
P=d*d*0.5*sinα
15=17*sinα
sinα=1517
Dziękuje
18 gru 17:34
Blue: no 0 ekstremów
18 gru 17:34
bidon: a to z tym która funkcja tryg. jest większa to wybraliście cosx>tgx ?
18 gru 17:35
Blue: | | α | | α | |
ja sobie wyznaczyłam sin |
| i cos |
| i potem ze wzoru liczyłam sinα  |
| | 2 | | 2 | |
18 gru 17:36
Blue: Bidon − tak samo
18 gru 17:36
DaFUK!: Bidon − również tak samo
18 gru 17:36
bidon: a widzieliście że to z tym trapezem było w cke informatorze, tylko zamiast 4 była 5. Ja kiedyś
to robiłem to dzisiaj ostatnie zadanko to był dla mnie pryszcz
18 gru 17:36
Blue: a ktoś wyliczył te okręgi?
18 gru 17:37
Blue: Bidon − najlepsze, że ja wczoraj przeglądałam informator i też od razu wiedziałam, co robić w
tym ostatnim
18 gru 17:37
DaFUK!: jeden ma środek (1,1) drugi (9,9), dalej nie wiem jak powinno być bo liczyłam dla drugiego
(10,10)

mały błąd w obliczeniach a jak boli bo fajne zadanko
18 gru 17:37
bidon: 8
√2
18 gru 17:38
Blue: jest, jest , jest

Mam to dobrze


to aż 6 pkt
18 gru 17:39
kyrtap:
18 gru 17:40
Blue: DaFUK, jeden miał środek (1,1), a drugi (9,9)
18 gru 17:40
bidon: ej a myślicie że jak udowodniłem że wszystkie funkcje dla α i β są większe od zera, to to
wymusza że ten trzeci kąt to będzie rozwarty i cosγ<0 ?
18 gru 17:40
yrrah: ja policzyłęm sinusa z a/sinα=2R=d
18 gru 17:43
panpawel: bidon: nie
18 gru 17:44
bidon: :C
18 gru 17:46
bidon: myślałem że jestem cwany, bo rozpisałem sobie te sin2α ze wzorów na sinαsinβ i tam mi coś
wyszło może za dobre nie było no ale. To zadanie było za 3 pkt a poziom trudności >>>trapez+
to z kołami
18 gru 17:48
Blue: Bidon w sumie to na naszą korzyść jest, że prostsze zadania są na więcej pkt, więc się cieszmy
18 gru 17:49
18 gru 17:50
Blue: za samo zadanie z kołami i trapez już mam 26% hehe dużo jak na dwa zadania
18 gru 17:50
bidon: ciekawe czy stąd wzieli

DD
18 gru 17:51
Blue: Czyli jednak dobrze kombinowałam, że trzeba wykorzystać te twierdzenia
18 gru 17:52
bidon: ja wpadłem, myślałem że to trzba cwanie rozpisać te kąty, a tw sinusów nawet nie ruszałem bo
boków nie miałem to nie wpadłem na to
18 gru 17:53
Blue: Nie zdziwiłabym się , na tym forum są o wiele mądrzejsze osoby niż ci z tego całego CKE. Tacy
"mądrzy " są, że błędy w kluczu robią...
18 gru 17:53
kyrtap: Blue rejczel
18 gru 17:55
bidon: to nic, nie wiem czy czytaliście ale to chyab pierwszego dnia matury czy na kilka dni przed na
oke.waw.pl można było jak ktoś był cwańszy wejść i znaleźć wszystkie matury i z fizyki, i
chemii itd

Na niebezpieczniku o tym pisali
18 gru 17:56
Blue: coooo?

ale jakie matury? Te nasze?
18 gru 17:59
18 gru 18:00
DaFUK!: brawo cke
18 gru 18:03
Blue: Dobrze, że o tym nie wiedziałam, bo tylko by mnie kusiło
18 gru 18:07
Blue: ale naprawdę to całe CKE to jedna wielka porażka....
18 gru 18:07
bidon: a jak pisaliście fizykę, to wykazlaiście że to rpzyśpieszenie tego joja to ten ułamek ?
18 gru 18:08
DaFUK!: sądzę, że (nie chwaląc moich nauczycieli) jakby każdy z nich miał ułożyć maturę ze swojego
przedmiotu zrobiliby to w 1 dzień, bez błędów, przecieków, itd... a cke w rok sobie nie może
poradzić
18 gru 18:08
Olgaaa: No ale jednak to chamskie jest, że niektórzy znali odpowiedź... bo tak jak dziś się męczyłam z
angielskim, a niektóre tępaki będą mieli po 90% z mojej klasy, bo znali odpowiedzi −.−
Matura nie była taka zła dzisiaj
18 gru 18:10
kyrtap: To jest próbna gorzej z końcową gdzie niektórzy mają zadania rozwiązywane przez kogoś i
podawane do słuchawek i różnych urządzeń
18 gru 18:11
DaFUK!: mam nadzieję, że cke zadba troche bardziej o bezpieczenstwo właściwej
18 gru 18:12
bidon: e tam, ja też przed polakiem podst. znałem tematy i nie uważam żeby to było jakieś złe, nawet
jeśli się okaże że ja dziś się męczyłem z matmą i będę miał 50% a ktoś kto znał odpowiedzi
100% to w ogóle mnie to nie ruszy. Na prawdziwej przecieków nie będzie.
18 gru 18:12
Olgaaa: Tylko, że wtedy to już mnie obchodzić tak nie będą

a teraz jak mamy z tego oceny, to jednak
trzeba walczyć
18 gru 18:12
vicky: mamy przerąbane, nie dość że nowa matura to jeszcze na studia będzie wielka niepewka do końca,
bo progi pewnie oszaleją
18 gru 18:12
Olgaaa: Nie zdziwię się, jak w maju będzie jakiś przeciek

i wszyscy od nowa maturę będą pisać
18 gru 18:13
DaFUK!: podejście do edukacji jest ch....cholernie złe
18 gru 18:16
Blue: Olga, nie pisałaś dziś matmy? Bidon, zazdroszczę, ja nie znałam i mi polski bardzo źle poszedł,
bo nie przeczytałam streszczenia "Pana Tadeusza" przed maturą. Oczywiście "Dziady" i "Wesele"
tak, a o tym zapomniałam...
18 gru 18:22
Olgaaa: pisałam najpierw matmę, potem angielski...
bo u mnie w szkole dzisiaj dwa rozszerzenia pisaliśmy

z matmy na szczęście nikt nie znał odpowiedzi, więc spoko było, ale z angielskiego bardzo dużo
osób... zresztą nawet jak wróciłam do domu, to znalazłam na kilku forach, że wczoraj były
dodane zadania
18 gru 18:26
Blue: i jak oceniasz matmę ?
18 gru 18:30
bum: mozna bylo prawdopodobioenstwo w ksztalcie drzewka zrobic ?
18 gru 18:31
bidon: wczoraj matmę też można było znaleźć na fejsie

Może nie były to dokłądne polecenia ale na
pewno ułatwiały zrobienie (było np. rozwiązane zadanie z trapezem) Dzisiaj kolega mi pokazał
18 gru 18:32
Olgaaa: Spodziewałam się o wiele trudniejszej

Zresztą tylko jedno kodowane?

Zadania na udowodnienie tak mi szybko wychodziły, że aż się bałam, że źle robię
18 gru 18:32
bidon: A ile macie ok. procent.
Ja pisałem na 45 pkt. nie robiliśmy prawdopodobieńśtwa to nam odliczyli i mam źle tylko ten
dowód z trygonometrii, z ciągiem (też mi wyszło 1) i źle policzyłem granicę (jestem idiotom)
to będzie jakieś minus 8 pkt. załóżmy że jeszcze jakieś bd błędy to kolejne minus 2 to i tak
bd ok 80%, a wy jak ?
18 gru 18:36
Olgaaa: serio wam tak odliczają?

u mnie na dwóch poprzednich próbnych i teraz to nie odliczają, jeśli czegoś nie mieliśmy
gdyby mieli odjąć, to bym miała pewnie 100%, bo prawie wszystko by odjęli

pochodnych nie miałam, prawdopodobieństwa też nie

ale to tak sama sobie ogarnęłam, bo zanim
w szkole czegoś nauczą, to już dawno rok szkolny się skończy... o, ekstremum i te sprawy też
nie

równania okręgów też nie miałam jeszcze

więc mało zadań by się liczyło
18 gru 18:42
bidon: u nas odliczją choć tylko na rozszerzeniu, na podst uznają ze to banały. i w sumie mają rację
18 gru 18:44
18 gru 18:46
kyrtap: ta józia chyba zmieniła sobie nick
18 gru 18:49
bezendu:
Dla mnie też ? W końcu jestem jeszcze tegorocznym maturzystą
18 gru 18:51
Eta:
18 gru 18:52
Lukas:
Ponawiam pytanie do Ety jak będzie z tą kawą ?
18 gru 18:53
Blue: Olga, też się spodziewałam trudniejszej
18 gru 18:53
Olgaaa: poprawiasz wynik bezendu?
18 gru 18:54
Blue: a powie ktoś jeszcze, jakie wyszły rozwiązania w tym z trygonometrii ? Chodzi mi o to równanie
18 gru 18:55
Eta:
Jaka była treść zadania z trapezem? ( moim ulubionym czworokątem

Pamięta ktoś?
18 gru 18:57
bezendu:
Tak.
18 gru 18:57
Eta: 100 moje
18 gru 18:57
Olgaaa: Trapez równoramienny, który ma podstawę 4dm i tak samo ramiona. Obliczyć największe możliwe
pole

W ogóle to super było napisane to zadanie
18 gru 18:58
Eta:
Ach .....
bezendu
18 gru 18:58
Olgaaa: A to ile wcześniej miałeś?
18 gru 18:58
bezendu:
Słucham Ciebie Eta ?
18 gru 18:58
18 gru 18:59
Blue: to zadanie dotyczyło okna chyba
18 gru 19:07
Blue: To równanie z trygonometrii wyglądało chyba tak: sin5x−sinx=0?
18 gru 19:09
panpawel: a co w końcu z tym prawdopodobieństwem?
18 gru 19:21
Kacper:
A z moim kluczem kto chce porównać?
18 gru 19:21
Eta:
Hej
Kacper 
masz może arkusz?
18 gru 19:23
Kacper:
Mam

Na maila wysyłam
18 gru 19:24
Blue: Kacper, ja
18 gru 19:26
Eta:
sin5x−sinx=0
| | π | | π | | π | |
sin5x=sinx ⇒ 5x=x+2kπ v 5x= π−x +2kπ ⇒ ..... x=k* |
| v x= |
| +k* |
| , k∊C |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
18 gru 19:26
Kacper:
Tylko nie mogę maila znaleźć
18 gru 19:26
Eta:
Dzięki
18 gru 19:26
Eta:
Masz już?
18 gru 19:29
Blue: | | π | | −π | | 2 | | π | | 2 | |
Eta, a jak ja zapisałam : x= |
| k, x= |
| + |
| πk i x= |
| + |
| πk to jest to |
| | 2 | | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
samo nie

Będzie zaliczone?
18 gru 19:30
Kacper:
Nie mam

Musisz mi podać
18 gru 19:31
Eta:
Kacper napisałam do Ciebie

( 5 min temu)
18 gru 19:37
Eta:
| | 2 | |
@Blue to nie jest to samo! skąd masz |
| kπ? |
| | 3 | |
18 gru 19:38
gliwice: Blue
π/6+2/3πk=π/6+kπ/3
2/3kπ=kπ/3
2kπ=kπ ⇔ k=0
to nie jest to samo
18 gru 19:38
panpawel: jeśli można, ja też bym prosił
18 gru 19:39
Eta:
2 sposób :
sin5x−sinx=0 ⇒ 2cos3x*sin2x=0 ⇒ cos3x=0 v sin2x=0
| | π | | π | | π | |
x= |
| +k* |
| v x=k* |
| , k∊C |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
18 gru 19:41
Blue: | | π | |
kurcze, jednak się gubię czasem przy odczytywaniu z wykresu.... ja robiłam tak 3x= |
| +2πk |
| | 2 | |
18 gru 19:41
Kacper:
Eta poszło

Ogólnie oceniam maturę jako łatwą

Podstawa była trudniejsza niż zwykle.
18 gru 19:42
18 gru 19:42
18 gru 19:42
Eta:
| | π | |
cosx= 0 ⇔ x= |
| +k*π −−−−−trzeba o tym pamiętać! |
| | 2 | |
18 gru 19:43
kyrtap: ja nigdy nie robiłem wykresu do tych zadań
18 gru 19:44
Blue: ale jestem głupia
18 gru 19:45
kyrtap: Blue na mnie zawsze koleżanka mówiła tępa dzida
18 gru 19:46
Kacper:
I jaki miała rację?
18 gru 19:46
Eta:
Nie myśl tak

Na przyszłość o tym pamiętaj
18 gru 19:47
kyrtap: jeżeli chodzi o mnie?
18 gru 19:47
panpawel: @Kacper
ponawiam pytanie
Czy ja tez mogę dostać, czy to tylko dla płci piękniejszej?
18 gru 19:49
Blue: Dobra , a więc miejsca zerowe występują co π
18 gru 19:52
Eta:
Dzięki
Kacper
18 gru 19:54
Kacper:
panpawel, a jak mam ci to wysłać kurierem?
18 gru 19:58
panpawel: xD
mailpanapawla@wp.pl
18 gru 20:00
panpawel: @Kacper
Zapomniałeś o mnie.
18 gru 20:45
barteg: to z trapezem bardzo ciekawe, dziwne pierwiastki mi wychodziły we wzorze funkcji, ale wreszcie
pochodna mi wyszła 2, chyba tyle mialo wyjsc, nie

? zresztą to ostatnie zadanie jest na
szczęście przewidywalne
18 gru 21:34
Blue: nie pochodna, ale m. zerowe pochodnej
18 gru 21:52
Wazyl: ETA Pytanko mam.
Czy jeżeli a,b i c sa bokami trójkąta to czy z :
a2+b2>c2 mogę wnioskować że jest to trójkąt rozwartokątny ?
Czt muszę cosinusów pisać>?
18 gru 22:33
panpawel: tak, to jest warunek na rozwartość trójkąta
18 gru 22:38
panpawel: tylko nierówność w 2 stronę.
18 gru 22:39
Eta:
a
2+b
2=c
2 −−−− trójkąt prostokątny
a
2+b
2<c
2 −−−− rozwartokątny
a
2+b
2>c
2 −−−− ostrokątny
To wynika z tw. kosinusów ( po trzech latach nauki .... napisz,że to wiesz
18 gru 23:14
Eta:

W zadaniu z trapezem: a
max=8 i P
max= 12
√3 [j
2]
18 gru 23:18
panpawel: @Eta
Kacper gdzieś zniknął, więc może Ty chcesz mi podesłać te arkusze? Będę wdzięczny.
mailpanapawla@wp.pl
18 gru 23:34
undefined: I co wam z tych wyników, nie wszystkim dobry wynik coś da, wiem coś o tym

....słaby jestem i już raczej bez szans na poprawę, strasznie źle się z tym czuję, dlatego
teraz wmawiam sobie takie nie znaczące nic zdania jak powyżej...
18 gru 23:36
Mila:
Do maja daleko, do solidnej pracy trzeba się zabrać i będzie dobrze.
18 gru 23:40
razor: Nie ma przypadków beznadziejnych, jako przykład podam siebie − w listopadzie próbna na ~10% w
maju rozszerzenie 94

Wystarczy się wziąć do roboty.
19 gru 00:37
Piterek: Co polecacie dokładnie przerabiac ? Chodzi o stronki zadania,ja powtarzam sobie tutaj z
matematyka pisz,lece działami i robie zadanka z vademecum operonu z podst i roz na 2015
19 gru 08:12
IQ: polecam przerabiać dokłąd co 3 stronkę , a co drugą po łepkach , natomiast 1 sobie olewamy, bo
już i tak nie ma czasu na wszystko, a po drodze trzeba zaliczyć jeszcze gwiazdkę sylwestra,
ferie zimowe, i zajączka wielkanocnego...na szczęście na pochód 1 maja nie trzeba już chodzić
19 gru 13:50
Ciekawy: Ma już ktoś odpowiedzi?
19 gru 15:37
Blue: undefined nie za bardzo zrozumiałam, co Ci chodzi
19 gru 17:01
19 gru 17:16
Eta:
zad.15
Podaję jeszcze inny dowód( od tych, które podaje w kluczu CKE
1/ prowadzimy prostą EG ∥ AB
2/ |∡BAE|=|∡AEG|=α −−− jako kąty naprzemianległe
3/ na trójkącie prostokątnym AEF opisujemy okrąg o środku O i promieniu R
|OA|=|OE|=R ⇒ ,że trójkąt AOE jest równoramienny o ramionach R
stąd |∡OAE|= |∡EAF|=|∡AEG|=
α=|∡|BAE|
co kończy dowód
19 gru 20:54
Blue: Eta, a było można to z tych trójkątów przystających, a potem z tw. o dwusiecznej? Ja tak
zrobiłam
19 gru 21:18
Mila:
Jak z tw. o dwusiecznej?
19 gru 21:23
Blue: no, że pop prostu wykazywałam, że odcinek AE jest dwusieczną kąta BAF
19 gru 21:25
Blue: po prostu*
19 gru 21:25
Eta:
19 gru 21:30
Blue: jak to nie ?:(
19 gru 21:48
Blue: Nie rozumiem, dlaczego tak nie może być
19 gru 21:58
Mila:
Trudno coś powiedzieć, gdy nie widzi się rozwiązania.
Nie denerwuj się, będzie sprawdzone, to zobaczysz. Nic już się nie da zmienić.
Pracuj dalej, a będzie dobrze. Jaki wynik przewidujesz z R?
19 gru 22:10
Hajtowy: Pochodne na maturze rozszerzonej?

Pochodne w liceum?

Pochodnych to ja się na studiach dopiero zaczynam uczyć xd
19 gru 22:16
Mila:
Czasy się zmieniają. Idą do przodu z materiałem.
Hajtowy, widzę, że odpoczywasz.
19 gru 22:18
Blue: 66% chyba, bo widzę, że jednak te dowody mam źle (a myślałam, że mam dobrze).
19 gru 22:23
kyrtap: witam
19 gru 22:24
Blue: Dowiem się po świętach, to Wam powiem dokładnie
19 gru 22:25
Hajtowy: Mila tak... mam małą kontuzję kolana ale mam nadzieję, że będzie dobrze

Wezmę się z pochodnymi do pracy już niebawem!
19 gru 22:25
bezendu:
Mila możesz podrzucić mi linki do jakiś zadań z planimetrii ale nie tych z zadania.info ?
19 gru 22:31
Mila:
A po co Ci to ?
19 gru 22:38
Mila:
66% to bardzo ładny wynik!
19 gru 22:39
bezendu:
Chcę poprawić maturę z matematyki na poziomie R żeby dostać się na drugi kierunek, i jeszcze
porobić zadania z maturki bo trochę zapomniałem. Chciałbym wynik powyżej 90% bo tylko taki
gwarantuje sukces.
19 gru 22:42
Mila:
Gdzieś miałam, ale nie mogę znaleźć. Poszukam, czekaj.
19 gru 22:47
19 gru 22:50
bezendu:
Dziękuję
19 gru 22:52
panpawel: W tym 15. zadaniu wystarczyło stwierdzić, że ∡FEC jest dopisany i stąd mieliśmy, że
∡FEC=∡EAF, no a dalej to już nie problem udowodnić dlaczego ∡EAF=∡BAE
Pozdrawiam.
19 gru 23:02
19 gru 23:07
bezendu:
Widziałem

poćwicz w piłkarzyki :v
19 gru 23:08
19 gru 23:09
kyrtap:
19 gru 23:10
bezendu:
Pochwal się ile dostałeś wczoraj
19 gru 23:13
kyrtap:
19 gru 23:15
Martiminiano: Ja miałem 56%. Zdążyłem zrobić/dałem radę zadania 1−12 i 18. Mogłem zdobyć z nich 58%, więc
można uznać, że to czego się tknąłem mi się udało. Ogólnie wynik taki sobie, ale na dzień
dzisiejszy jestem zadowolony. Jeszcze we wrześniu nie wiedziałem jak zrobić choćby jedno
zadanie z arkusza przykładowego ze strony CKE. Dużo pracy przede mną, ale jakiś tam progres
widać.
20 gru 13:48
Blue: Martiminiano, a oddali Wam już ?o.O
20 gru 14:30
Martiminiano: U mnie w szkole ja sam pisałem i mam kontakt z tym nauczycielem, więc mnie poinformował

.
20 gru 16:43
Blue: To nie macie klasy matematycznej?

U mnie w szkole dużo osób pisało, co prawda ode mnie z
klasy nikt, ale jednak ogólnie dużo
20 gru 22:36
Martiminiano: Moja szkoła nie jest zbyt duża, w moim roczniku w liceum jest profil biologiczno−geograficzny,
na którym ja jestem (i zdaję matematykę tylko

) i humanistyczny. Od następnego roku
szkolnego otwierają profil matematyczny, niestety dopiero gdy ja będę kończył...
20 gru 23:29
qwer: Martiminiano, a z czego się uczysz jeżeli mogę zapytać?

bo całkiem nieźle, skoro jeszcze 3
miesiące temu niczego z rozszerzenia nie ogarniałeś
21 gru 01:04
Martiminiano: Bardzo solidnie przerabiam podręczniki "Prosto do matury" zakres podstawowy i rozszerzony, w
przejrzysty sposób wszystko tłumaczą

. Mam książkę pana Kulmy "Jak zdać mautrę z
matematyki", robię zadania, które dostaję od nauczyciela, te z informatora, i przeglądam
działy i zadania tutaj na forum. No i akrusze, arkusze i arkusze. Teraz chcę kupić te z
Aksjomatu. Na początku nagromadziłem pełno książek, ale to totalna głupota. No i nie
rozwiązuję bezsensownie zadań, robię je tak długo, aż wiem od początku do końca jak je
rozwiązać, w innym razie to nie ma sensu

.
21 gru 01:21
Kris: Od siebie polecę sprawdzonego Kiełbase. Patrze na tą maturę i się zastanawiam czy nie za dużo
zadań jak na 180min
21 gru 01:32
panpawel: Moim zdaniem, czasu było wystarczająco. W każdym zadaniu wychodziły ładne wyniki i były dość
krótkie obliczenia. Osobiście, zrobiłem wszystko w 2 godziny i potem już tylko sprawdzałem. Ja
uważam, że na podstawie było mało czasu, jak na aż 34 zadania.
21 gru 08:16
panpawel: 33*
21 gru 08:17
Blue: Paweł, zgadzam się z Tobą
21 gru 10:43
Martiminiano: Nic dodać, nic ująć
21 gru 12:35
Kacper:
Na podstawie zadania testowe robi się w 15 minut

i potem tylko 10 zadań na kolejne 20 minut
21 gru 14:21
Blue: ta.... Jasne Kacper, ja tam rozszerzenie napisałam w krótszym czasie niż podstawę.
21 gru 14:24
Blue: chociaż w sumie w takim samym, bo na rozszerzeniu wyszłam pół godziny przed końcem, a na
podstawie 20 min. xp
21 gru 14:26
Kacper:
No bo wy próbujecie rozwiązywać zadania testowe, a tam nie ma nic do liczenia w 90% przypadków
21 gru 14:29