wykaż, że... trygonometria
Atashi: Wykaż, że jeśli α, β, γ są kątami wewnętrznymi trójkąta i sin2α + sin2β < sin2γ, to cosγ<0.
Proszę o pomoc
18 kwi 22:26
Atashi: nikt nie umiałby tego zrobić?
23 kwi 20:57
akante: jak tak patrze to średnio to widze ale na bank ktoś potrafi tu są mądre głowy
23 kwi 21:01
Atashi: jeśliby ktoś umiał zrobić to super by było

bo podobne zadanie może być na maturze i
chciałabym być przygotowana jak coś
23 kwi 21:12
Eta:
a,b,c >0 długości boków odpowiednio naprzeciw kątów α,β,γ
z twierdzenia sinusów
| | a | | b | | c | |
2R= |
| , 2R= |
| . 2R= |
| |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
sin2α= |
| , sin2β= |
| , sin2γ= |
| |
| | 4R2 | | 4R2 | | 4R2 | |
to: a
2+b
2< c
2 ⇒ a
2+b
2−c
2 <0 −−− trójkąt jest rozwartokątny
| | a2+b2−c2 | |
z twierdzenia kosinusów: cosγ= |
| <0 , bo 2ab>0 i a2+b2−c2<0 |
| | 2ab | |
c.n.u
23 kwi 22:02
Licealista_Theosh: Eta chcesz się pośmiać?
23 kwi 22:03
23 kwi 22:11
Licealista_Theosh:
23 kwi 22:11
Atashi: Dziękuję bardzo, rozumiem już
23 kwi 22:35
Bogdan:
Zabawa z wzorkami (nieco przydługie):
α + β + γ = 180o ⇒ γ = 180 − (α + β),
sinγ = sin(180o − (α + β)) = sin(α + β), cosγ = cos(180o − (α + β)) = −cos(α + β)
sin2γ = (sin(α + β))2 = (sinα cosβ + sinβ cosα)2 =
= sin2α cos2β + 2sinα cosβ sinβ cosα + sin2β cos2α
sin2α+sin2β<sin2γ ⇒ sin2α+sin2β < sin2α cos2β+2sinα cosβ sinβ cosα+sin2β cos2α
sin2α + sin2β − sin2α cos2β − 2sinα cosβ sinβ cosα − sin2β cos2α < 0
sin2α(1 − cos2β) + sin2β(1 − cos2α) − 2sinα cosβ sinβ cosα < 0
sin2α sin2β + sin2β sin2α − 2sinα cosβ sinβ cosα < 0
2sin2α sin2β − 2sinα cosβ sinβ cosα < 0
2sinα sinβ (sinα sinβ − cosβ cosα) < 0 ⇒ 2sinα sinβ (−cos(α+β)) < 0
sinα sinβ cosγ < 0 ⇒ cosγ < 0 (sinα > 0 i sinβ> 0)
19 gru 00:35