taka sytuacja ;(
Licealista_Theosh: Taka Wartość bezwzględna
|x2−9| + |x2−4|=5
Jak to ugryźć?
23 kwi 21:42
Technik:
|(x−3)(x+3)|+|(x−2)(x+2)|=5
dalej już chyba wiesz
23 kwi 21:44
Licealista_Theosh: Chyba jest jak może, czyli głębokie i szerokie

Spróbuję dokończyć, dzięki Eta.
23 kwi 21:46
Technik: @Eta
23 kwi 21:46
Licealista_Theosh: Sorry, masz różowy nick i myślałem że to Eta napisała. Lol idę się przespać.
23 kwi 21:47
Licealista_Theosh: (facepalm)2
23 kwi 21:47
Bogdan:

|x
2 − 9| + |x
2 − 4| = 5
Dla x∊(−
∞, −3>∪<3, +
∞): x
2 − 9 + x
2 − 4 = 5 ⇒ 2x
2 = 18 ⇒ x
2 = 9 ⇒ x = −3 ⋁ x = 3
Dla x∊(−3, −2>∪<2, 3): −x
2 + 9 + x
2 − 4 = 5 ⇒ 0 = 0 ⇒ x∊(−3, −2>∪<2, 3)
Dla x∊(−2, 2): −x
2 + 9 − x
2 + 4 = 5 ⇒ 2x
2 = 8 ⇒ x
2 = 4 ⇒ x = −2 ⋁ x = 2
Odp.: x∊<−3, −2>∪<2, 3>
23 kwi 22:09
akante: nie kumam tego wykresu bogdana wiem ze tak jest niby najlatwiej ale nigdy nie wiem gdzie tu
plusy gdzie minusy

da sie to jakos wytlumaczyc?
10 maj 17:16
Technik: Wartości ujemne masz pod osią a dodatnie nad
10 maj 17:17
akante: ale co do czego patrz te przy −3 do −2 tam mamy plus nad plus minut ale doczego tu jak to
odczytac
10 maj 17:19
Krzysiek : Da sie wytlumaczyc. Ten w srodku to jest wykres y=x2−4
teraz od (−niesk do −2)U(2 niesk ) funkcja przyjmuje wartosci dodatnie wiec sa plusy.
W przedziale (−2,2) funkcja przyjmuje wartosci ujemne wiec jest tam minus
Wykres zewnatrzny to wykres funkcji y=x2−9 i to samo (−niesk ,−3) U(3,niesk ) funkcja
przyjmuje wartosci dodatnie wiec masz plusy w przedziale (−3,3) wartosci ujemne wiec masz
zaznaczone minus NO to zobacz w przedziale (−3,−2> oraz w przedziale (2,3> funkcja x2−9
przyjmuje wartosci ujemne wiec zmieniasz znak przy opouszczaniu wartosci bezwzglednej
natomiast x2−4 w tych przedzialaxh przyjmuje wartosci dodatnie wiec znaku nie zmieniasz
Teraz jesli masz rownanie z wartoscia bezwzgledna w ktorym wystepuje funkcja kwadratowa to
patrzysz w jakich przedzialach ma wartosci nieujemne a w jakich ujemne
10 maj 17:40