Udowodnij tożsamość trygonometryczną
trygonomertyk: Udowodnij tożsamość trygonometryczną
a) (cosx+sinx)ctgx=1/sinx
b) 1/1+cosx=1/sin2x−1/sinx (za ułamkiem) ctgx
c) tgx+ctgx=1/sinxcosx
d) sinx/1+cosx=1−cosx/sinx
e) sinx/1−cosx+1−cosx/sinx=2/sinx
f) ctgx−tgx/sinx+cosx=1/sinx−1/cosx
17 gru 21:34
17 gru 21:35
trygonomertyk: Ponoć nie ma dużo roboty tylko trzeba umieć, a ja muszę na jutro na kartkówkę...
17 gru 21:36
Eta:
Pionki ?
17 gru 21:38
trygonomertyk:
17 gru 21:38
trygonomertyk: dałoby radę coś wykminić?
17 gru 21:44
Eta:
Wpisz tu w wyszukiwarkę hasło : "wykaż tożsamość"
a zobaczysz i te zadania .......... powodzenia
17 gru 21:47
Bogdan:
ale to nawet nie jest zapisane porządnie, z tych zapisów nic się nie da zrobić
17 gru 21:48
trygonomertyk: nie wiem jak tutaj wysłać zdjęcie
17 gru 21:49
Bogdan:
Nie zdjęcie, a zapisz zadania tak, jak trzeba
17 gru 21:50
Eta:
Zdjęcie? ....... wyślij dziewczynie
17 gru 21:50
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
np w b) zapisałeś: |
| + cosx = |
| − |
| (za ułamkiem jest ctgx), |
| | 1 | | sin2x | | sinx | |
co to jest?
17 gru 21:52
trygonomertyk: (cosx+tgx sinx) ctgx = 1sin x
17 gru 21:52
17 gru 21:55
Bogdan:
| | sinα | |
stosuj wzory: sin2α + cos2α = 1, tgα * ctgα = 1, tgα = |
| , |
| | cosα | |
| | cosα | |
ctgα = |
| , to są tylko 4 wzory |
| | sinα | |
17 gru 21:57
trygonomertyk: ale jak je zastosować w np. przykładzie c) ?
17 gru 22:00
Bogdan:
próbuj, próbuj, próbuj aż do skutku, wtedy zrozumiesz
17 gru 22:05
17 gru 22:08
aas:

as
19 paź 22:06
Janek191:
Co to ma być ?
19 paź 22:18
6latek: c)
Odpowiednie zalozenia
| sinx | | cosx | | 1 | |
| + |
| = |
| |
| cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| sin2x | | 1 | |
| +cos2x}{sinxcosx}= |
| |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
| sin2x+cos2x | | 1 | |
| = |
| |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
sin
2x+cos
2x=1
1=1
Tozsamosc .
10 lut 12:05