Udowodnij tożsamość trygonometryczną
trygonomertyk: a) (cosx+sinx)ctgx=1/sinx
b) 1/1+cosx=1/sin2x−1/sinx (za ułamkiem) ctgx
c) tgx+ctgx=1/sinxcosx
d) sinx/1+cosx=1−cosx/sinx
e) sinx/1−cosx+1−cosx/sinx=2/sinx
f) ctgx−tgx/sinx+cosx=1/sinx−1/cosx
17 gru 21:08
trygonomertyk: Pomoże ktoś?
17 gru 21:14
17 gru 21:49
megakorki.pl: c) L=sinx/cosx+cosx/sinx=(sin2+cos2x)/(sinxcosx)=1/sinxcosx
L=P
17 gru 22:44
megakorki.pl: | | sinx | | (1−cosx) | |
d) |
| x |
| = |
| | (1+cosx) | | (1−cosx) | |
| | sinx(1−cosx) | | sinx(1−cosx) | |
|
| = |
| |
| | (1−cos2x | | sin2x | |
17 gru 22:52
Eta:
Piszemy L= ........ =P
i koniecznie założenia!
17 gru 22:54
Eta:
"razy" piszemy "
* " , bo x −− oznacza zmienną
17 gru 22:55
megakorki.pl: | | sinx | | 1−cosx | |
e) L= |
| + |
| |
| | 1−cosx | | sinx | |
| | sin2x+(1−cos2x)2 | |
L= |
| |
| | (1−cosx)sinx | |
| | (1−cos2x)+1−2cosx+cos2x | |
L= |
| |
| | (1−cosx)sinx | |
| | 2(1−cosx) | |
L= |
| |
| | (1−cosx)sinx | |
L=P
17 gru 22:59
megakorki.pl: z tej strony nauczycielka matematyki
17 gru 23:01
Eta:
17 gru 23:07
Bogdan:
Nauczyciel nie napisałby
L = ...
L = ...
L = ...
i jeszcze wiele razy L =
ale napisałby w ten sposób L = ... = ... = ... = P
17 gru 23:07
Bogdan:
17 gru 23:17
megakorki.pl: | | sin2x+cos2x | | sinx | |
L= |
| x |
| |
| | sin2x | | cosx | |
17 gru 23:29
megakorki.pl: | | sin2x+cos2x | | sinx | |
L= |
| x |
| |
| | sin2x | | cosx | |
17 gru 23:29
Bogdan:
| | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | |
c) L = tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinx cosx | |
17 gru 23:38
Eta:
c) dla sinx≠0, cosx≠0
| | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | | 1 | |
L=tgx+ctgx= |
| + |
| = |
| = |
| =P |
| | cosx | | sinx | | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
17 gru 23:38
Eta:
1:1 o
23:38
17 gru 23:40
Bogdan:
17 gru 23:41
megakorki.pl: b) Działanie powinno być zapisane:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| x ctgx |
| 1+cosx | | sin2x | | sinx | |
| | 1 | | 1 | | cosx | |
P= |
| − |
| x |
| |
| | sin2x | | sinx | | sinx | |
| | 1−cosx | |
P= |
| |
| | (1−cosx)(1+cosx) | |
P=L
17 gru 23:42
17 gru 23:47
megakorki.pl: f) Działanie:
| ctgx−tgx | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
| | cosx | | sinx | | 1 | |
L=( |
| − |
| ) x |
| |
| | sinx | | cosx | | sinx+cosx | |
| | cos2x−sin2x | | 1 | |
L=( |
| ) x |
| |
| | sinxcosx | | sinx+cosx | |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
L= |
| |
| | (sinxcosx)(sinx+cosx) | |
L=P
17 gru 23:53
megakorki.pl: jeszcze został przykład a, zobacz czy jest dobrze przepisany, bo cos się krece w kołko...
17 gru 23:56
megakorki.pl: w nocy czasem siadam i pomagam na różnych forach, tu jest szczególnie fajnie, bo działania
wyglądają jak należy, fajne są narzędzia. nie traktuję tego jak konkurencji, tylko jak cos co
fajnie działa
17 gru 23:58
Bogdan:
To zmień nick, bo nick megakorki.pl odczytuje się, jak reklamę strony, której właściciele
biorą pieniądze za udzielanie pomocy. Czy masz zgodę właściciela tej strony na autoreklamę
18 gru 00:18
Eta:
a) W takiej wersji ..........nie jest tożsamością i to wszystko
a) Jeżeli zapis byłby taki: ( myślę,że taki miał być)
| | 1 | |
(cosx+tgx*sinx)*ctgx= |
| to: dla sinx≠0, cosx≠0 |
| | sinx | |
| | 1 | | cos2x | | cos2x+sin2x | | 1 | |
L=(cosx+tgx*sinx)* |
| = |
| +sinx= |
| = |
| =P |
| | tgx | | sinx | | sinx | | sinx | |
18 gru 00:27
Gabrysia: a) (cosx + tgxsinx) ctgx = 1/sinx
L= (cosx + sinx/cosx * sinx) * cosx/sinx = (cosx + sin2x/cosx) * cosx/sinx = cos2x/sinx +
sinx = cos2x +sin2x/sinx = 1/sinx
30 kwi 14:35