potęgi help
potęga : potęgi nie wiem jak to obliczyć ;
4 3/2 = ?
17 gru 20:43
17 gru 20:43
17 gru 20:44
potęga : radek a dlaczego tak
17 gru 20:45
potęga : mozna jeszcze jakos inaczej zapisac bo w odpowiedziach ma byc wynik 8
17 gru 20:47
J:
..bo 4 = 22
17 gru 20:47
asd: Po prostu w mianowniku masz 2, musisz doprowadzić do takiej samej postaci górę, dlatego
4=(22)3
17 gru 20:47
J:
..niemożliwe...
17 gru 20:47
J:
4 ≠ (2
2)
3 ...
17 gru 20:49
potęga : no tak mam w odpowiedziach bo pierwszy przykład wyszedł 2 a te powinnien wyjsc 8 nie wiem czemu
17 gru 20:49
potęga : a taki przykład 4 5/2 =
17 gru 20:50
J:
..źle przpisałeś/aś ... lub błąd w odpowiedzi...
17 gru 20:51
potęga : do potegi
17 gru 20:51
17 gru 20:51
potęga : moze bład bo patrze na te odpowiedzi i jest 8 nie wiem ... a ten przykład ma wyjsc 32 niby ;
45/2
17 gru 20:52
smackdown: | | 43 | |
Zapewnie nie chodziło mu o |
| , tylko o 4 do potęgi 2/3. |
| | 2 | |
Wtedy faktycznie robimy z tego
√43 = 2
3 = 8.
17 gru 20:53
potęga : no i wyszło 29 tak jak mi a w odp jest 32 skąd to 32
17 gru 20:53
smackdown: 4 do potęgi 3/2 * sory za błąd
17 gru 20:54
J:
..źle przepisał...
17 gru 20:54
potęga : smackdown no i wyszło 8 dzieki ufff wyszło
17 gru 20:54
potęga : a jak bedzie to 8 1/3 =
17 gru 20:55
smackdown:
17 gru 20:55
smackdown: to będzie 8 do potęgi 1/3 czyli 3√8 = 2
17 gru 20:56
potęga : a to w takim razie 45/2 musi wyjsc 32 a wyszło tu 29 cos nie tak
17 gru 20:56
potęga : ?
17 gru 20:58
smackdown: Hm.
4 do pot. 5/2 = √45 = 25 = 32
17 gru 20:59
potęga : smackdown a zrobił byś mi jeszcze kilka przykładów ,zeby wiedziała jak robic podobne przykłady
pliss

1)8
2/3=
2)8
4/3=
3)27
1/3=
4)27
2/3=
5)27
1 i1/3=
6)81
1/4=
7)81
3/4=
8)81
−1/2=
plissss
17 gru 21:03
J:
...już raz źle przepisałeś... szkoda czasu ...
17 gru 21:04
17 gru 21:05
potęga : nie prosze zróbice ja dobrze przepsiałam
17 gru 21:13
potęga : tylko zle cos przeskoczyło
17 gru 21:14
smackdown: To jest bardzo łatwe. Może raczej wytłumaczę Ci jak rozwiązywać takiego przykłady a zrobię
jakiś losowy przykład z tych, które podałaś.
Więc:
| | 3 | |
jeżeli w masz dajmy na to 4 do potęgi |
| , to mianownik pokazuje którego stopnia musisz |
| | 2 | |
wyciągnąć pierwiastek z liczby 4. Czyli
√4 = 2. Następnie sprawdzasz licznik − w tym wypadku
jest to 3 i stanowi on potęgę, do której należy podnieść ten wynik. Jeżeli potęga, do której
masz podnieść liczbę jest ujemna, to należy zapisać liczbę odwrotną do liczby wyjściowej np. 4
do potęgi −1 = 1/4
81 do potęgi −
12=
√1/81 = 1/9
17 gru 21:14
smackdown: Nie wiem, czy dobrze wyjaśniłem, pisz, jeśli masz wątpliwości
17 gru 21:16
potęga : to 811/4= pierwiastek z 4 tak ?
17 gru 21:16
potęga : pierwiastek z 8 do potegi 4 o tak
17 gru 21:16
smackdown: pierwiastek z 81 czwartego stopnia

. czyli
4√81
17 gru 21:23
smackdown: Spróbuj rozwiązać np. 272/3 (27 do potęgi 2/3)
17 gru 21:27