PILNE
XYX: W trapezie prostokątnym ABCD ramię AD jest prostopadłe do podstaw AB i CD i boki te mają
długości |AB|=21, |AD|=12, |CD|=16. Oblicz. cos abc dlaczego ma być 5/13 a nie 21/13

?
17 gru 17:50
Mila:

W ΔCEB:
|EB|=21−16=5
c
2=12
2+5
2
c
2=144+25
c=13
=============
17 gru 17:58
17 gru 18:06
Mila:
Funkcja cosinus jest zdefiniowana w Δ prostokątnym.
| | 21 | |
Poza tym masz wynik |
| >1 a przecież |
| | 13 | |
| | długość przyprostokątnej przyległej do kąta α | |
cosα= |
| |
| | długość przeciwprostokątnej | |
Przyprostokątna jest krótsza od przeciwprostokątnej.
17 gru 18:19
17 gru 18:20
XYX: ok dzięki
17 gru 18:20
Mila:
1) W ΔCAE:
| | h | |
sin (∡EAC)= |
| oblicz AC z tw. Pitagorasa |AC|2=|AE|2+h2 |
| | AC | |
a potem podstaw
17 gru 18:38
XYX: dzięki Mila
17 gru 18:44