rozwiąż równanie
kriss: x4−3x2+2=0
17 gru 17:19
:): x2=t
t2−3t+2=0 obliczasz t i wracasz do podstawiena
17 gru 17:22
kriss: jak policzyć to t ?
17 gru 17:25
bear: jeśli ktoś potrafi dostrzec postać iloczynową(z czasem ta umiejętność przychodzi) to można
szybciej:
x4−3x2+2=0
(x2−1)(x2−2)=0
(x−1)(x+1)(x−√2)(x+√2)=0
x=1 lub x=−1 lub x=√2 lub x=−√2
17 gru 17:27
bear: kriss, umiesz rozwiązywać równania kwadratowe?
17 gru 17:27
bear: Jeśli nie, to masz do poczytania tutaj:
54
17 gru 17:29
kriss: ok dzięki
17 gru 17:30