.
Janek: wie ktoś dlaczego
f(x)= cos4x−sin4x=cos2x ?
16 gru 23:52
Eta:
To nie jest prawdą!
16 gru 23:55
Eta:
A może cos2x ?
16 gru 23:56
Janek: moze

a jak tak to dlaczego

?
16 gru 23:58
Eta:
cos4x−sin4x=(cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)= 1*cos(2x)= cos(2x)
bo cos2x+sin2x= ? , cos2x−sin2x= cos(2x)
17 gru 00:01
17 gru 00:03
Janek: rzeczywiście ! dzieki ! a pomożesz mi jeszcze z jednym zadankiem
17 gru 00:06
Janek: Mam pewien problem z wzorem Taylora
Treść zadania brzmi
Niech f(x)= arctg x
a) zapisz rozwinięcie Taylora drugiego rzędu funkcji f wokół punktu x0=1 wyznacz przybliżoną
wartość f(0)
no i to mi wyszło f(x)≈ (−x2+4x+π−3)/4
f(0)≈(π−3)/4
b) zapisz rozwinięcie Taylora drugiego rzędu funkcji f wokół punktu x0=0 i wyznacz przybliżoną
wartość f(1)
no i to mi wychodzi f(x)≈x f(1)≈1
c) porównaj uzyskane przybliżenia z wartościami faktycznymi
I tu właśnie jest problem bo nie wiem jak to zrobić

Jakaś rada ?
17 gru 00:08