| 1 | ||
mam jedno pytanie. doszedłem do wniosku, że ctg α= | czy to jest prawda? | |
| tg α |
| 1 | 1 | |||
Przy jednym z zadan napotkałem sie na to, że | ctg α= | , za bardzo nie moge | ||
| 2 | 2tg α |
probowałem roznych opcji i stad moj
| 1 | ||
wniosek na gorze postu. mogłby mi ktos dokladnie rozpisac to przekształcenie | ctg α= | |
| 2 |
| 1 | ||
? lu po prostu wyjaśnic poprzez własnosci funkci trygonometrycznych i po prosze | ||
| 2tg α |
| 1 | ||
Odpowiedź na Twoje pytanie jest nie: ctgx i | to różne funkcje − mają różne dziedziny. | |
| tgx |
Z niego (z ostatniego wzoru) wynika, że zawsze tgα≠0