Matura matematyka CKE
Maciej: Jak wam poszła dziś próbna matura podstawowa z CKE?
16 gru 13:56
Piterek: Jaka była ? Jestem na obozie sportowym i niestety nie mogłem pisać.
Trudniejsza,łatwiejsza niz z operonu ? Jakie zadania dominowały(dział)
16 gru 13:57
Maciej: Wg mnie jak na podstawę była bardzo trudna...nawet majowa matura, którą okrzyknięto mianem
najtrudniejszej nie była aż tak trudna jak ta.
Zadania były głównie z geometrii i było dużo analitycznej. Stożek był, trapez − planimetria.
Oczywiście rozpad promieniotwórczy...który powinien się znaleźć na chemii...ale zadanie to
było do zrobienia i zadanie ze średnią prędkością...tu znowu fizyka...
16 gru 14:00
Mila :
Zobaczymy co napisze Blue. Czekamy na opinię.
16 gru 14:10
Metis: Podobno trudna. A rozkład promieniotwórczy to też fizyka
16 gru 14:16
undefined: Przecież to też matematyka

Nie powinno się tego łączyć tak bardzo z fizyką.
| | s | |
Miałeś jasno napisane, że Vś = |
| , i droga |AB| = |BC| więc teraz tylko wyznaczyć |
| | t | |
czas,który był wszędzie inny wykorzystując prędkość. 40 km/h i 60km/h (chyba), więc |AB| = s
| | 2S | | 2S | | 2S | | 240 | |
Vś = |
| = |
| = |
| = 2S * |
| = 30 km/h |
| | S/40+S/60 | | (6S+4S)/240) | | (10S)/240) | | 10S | |
Dobrze?
A rozpad promieniotwórczy to sprawdzenie, czy potrafisz zastosować wzory, które miałeś na
karcie..
16 gru 14:17
undefined: 48 Km/h *
16 gru 14:18
kyrtap: Też czekam
16 gru 14:24
kyrtap: ja zawsze nie lubiłem pisać podstawy gdyż strasznie wtedy było u mnie ograniczone rozumowanie
podczas pisania nie wiem z czego to wynikało
16 gru 14:27
Olgaaa: Była trudna, ale zawsze mogło być gorzej
16 gru 14:30
kyrtap: Pamiętajcie że wiedza to jedno ale opanowanie stresu na maturze to drugie
16 gru 14:30
Olgaaa: a ja właśnie się nie stresuję nigdy

no chyba, że czas mi się kończy
16 gru 14:34
Piterek: Jak beda arkusze gdzieś,wrzućcie tu
16 gru 14:35
16 gru 14:39
16 gru 15:26
Olgaaa: Dziękujemy Jakubie
16 gru 15:46
Maciej: Boże ile głupich błędów narobiłem

Całe szczęście, że zdałem...
16 gru 15:53
Olgaaa: Maciej, mam podobnie
16 gru 16:02
yrrah: w kluczu są błędy. Zarówno w 1, jak i 22
16 gru 16:03
16 gru 16:06
Olgaaa: to, że w pierwszym jest błąd, to też wiem
16 gru 16:06
16 gru 16:07
yrrah: w 22 też, kto pisał klucz....
16 gru 16:08
52: no właśnie nieujemny

czyli ≥0
a takich wyrazów w tym ciągu jest mnóstwo
niedodatnich jest jedynie 6...
ujemnych 5...
chyba że ja coś źle myślę...
16 gru 16:09
Olgaaa: i tak skoro był przeciek... to bez sensu
16 gru 16:10
bezendu:
Zadanie 31 już było na jakieś próbnej

Zrobiłem wszystkie zadania. Jestem dumny z siebie
16 gru 16:10
boni: Szczerze mówiąc dla mat−fizów przygotowujących się do rozszerzenia to powinien być pikuś.
16 gru 16:10
bezendu:
Czekam na taką samą w maju
16 gru 16:11
16 gru 16:13
yrrah: 52−dodatnich było 5, 0 było dla n =6, zatem nieujemnych 6.....ujemnych nieskończenie wiele
16 gru 16:13
yrrah: undefined też tak uważasz z tym ciągiem?
16 gru 16:14
undefined: niee wychodziło (−
∞ 6> ale n ≥ 1 więc 5
16 gru 16:15
yrrah: aaaaaaaaaaaaaaaaaa...............dla 5 wychodzi 0,8 co nie jest całkowite.....
16 gru 16:20
Maciej: Noo na to trzeba było uważać

ale w 1 koleżanka powiedziała mi, że 2,5 aż się
zdenerwowałem...w kluczu, że 2,5 to jak w końcu? Bo moim zdaniem 4% i nie ma innej
możliwości...
16 gru 16:22
Maciej: Wczoraj na polskim też był błąd w zadaniu 1.5...dają matury i klucze z błędami...i to jest CKE
16 gru 16:22
yrrah: 4% jest dobrze
16 gru 16:24
undefined: 
zgadzam się, pamiętaj
Matura To Bzdura
16 gru 16:26
Olgaaa: co do polskiego, to moja polonistka jak robiła te zadania, to by straciła 3 punkty, więc arkusz
z lekka z dupy wzięty

matma była spoko, choć nie będę mieć jakiegoś super wyniku, ale to przez moją własną głupotę
16 gru 16:36
Blue: Matura dość nietypowa. Tak jak z dwóch poprzednich miałam 100%, to tutaj jestem pewna, że nie
będę tyle mieć...
Mam jednak pewne wątpliwości co do klucza: w tym 22 nie powinno być B

no i w 26 są źle pierwiastki obliczone w kluczu

Zadanie z trapezem na pewno mam źle, chociaż coś tam napisałam o trójkątach podobnych i w
ogóle, ale nie wiem czy w ogóle jakiś punkt za to dostanę....
BTW − oni z CKE ciągle zmieniają ten klucz w necie, bo po 15, jak sprawdzałam, to w zadaniu
32 były błędy a teraz już nie ma
16 gru 17:33
Olgaaa: A wszystkie zamknięte miałaś dobrze?
16 gru 17:37
Blue: W dwóch mam błąd, ale właśnie nie rozumiem, dlaczego w tym 22 powinno być C...
16 gru 17:39
razor: dzielniki 24: {1,2,3,4,6,8,12,24}
a
1 = 24−4 = 20
a
2 = 12−4 = 8
a
3 = 8−4 = 4
a
4 = 6−4 = 2
a
6 = 4−4 = 0
Tutaj kończą się wyrazy nieujemne, jest ich 5
a
8 = 3−4 = −1
a
12 = 2−4 = −2
a
24 = 1−4 = −3
16 gru 17:45
Blue: Ja to zrobiłam tak : (24−4n)*n ≥ 0
16 gru 17:50
razor: a co z warunkiem że wyrazy ciągu mają być liczbami całkowitymi?
16 gru 17:52
ghe: Blue, ale mają być całkowite. Wynik Twojej nierówności wcale nie musi być liczbą
całkowitą

Wynik Twojej nierówności to n≤6. Sprawdź, że dla n=5 wynik nie jest liczbą całkowitą

Dlatego najlepiej jest rozwiązać sposobem Razora.
16 gru 17:53
xyz: @Blue Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się po co przerabiasz te zadania? Po co ciągle marnujesz
czas i jeszcze tak perfidnie wszystko robisz pod maturę. Jaki jest w tym sens i tak nie
będziesz korzystała z tego w życiu. RSVP
16 gru 18:22
Mila:
Blue, mogłaś zrobić tak:
24−4n≥0, n≥1
24≥4n⇔
n≤6 i n≥1
Teraz sprawdzić drugi warunek, czy wyrazy są liczbami całkowitymi:
a1=..
..
a6=
16 gru 18:33
Blue: aaaa, dobra już rozumiem
16 gru 18:37
Blue: xyz, no cóż na razie to ja się uczę, żeby się dostać na studia, a skąd wiesz, że mi się coś z
tego w życiu nie przyda
16 gru 18:38
Mila:
Blue, Uzupełniaj wiadomości o trapezach, to było proste zadanko.
16 gru 18:42
Blue: xyz, wiem, że może być to wkurzające dla niektórych, że taka osoba jak ja może mieć 100% z
matmy i osiągnęła to ciężką pracą , a inna ma po prostu talent i zrobi jakiś głupi błąd i
będzie mieć 95%. Ale cóż, nikt nie będzie patrzył później na to, kto ma naturalny talent do
matematyki, a kto się tego wyuczył, liczy się wynik
16 gru 18:42
Blue: Mila tylko problem w tym , że nie mam czasu:( Będą święta to wreszcie skończę tą stereometrię,
ale po prostu nie mam kiedy tej geometrii powtarzać. Teraz powinnam się uczyć na sprawdzian z
gegry(bo mamy lekcje po maturach), a mimo to padam na twarz i coś czuję, że nic się już nie
nauczę...
16 gru 18:45
Olgaaa: a ja mam pytanie

czy w marcu też będą jeszcze jakieś próbne?
16 gru 18:50
Blue: Olga, a jak Ci Operon poszedł?
16 gru 18:52
Olgaaa: podstawa super, za to rozszerzenie nie tak, jakbym chciała
16 gru 18:59
Blue: Stówka z podstawy? Szczerze dla mnie to rozszerzenie z Operonu trudnością było podobne do
dzisiejszej podstawy hehe

Aż się boję, co CKE da w czwartek...
16 gru 19:00
Olgaaa: z podstawy 98%

u mnie w szkole jeszcze nie było wtedy pochodnych, więc nie mogłam wszystkiego zrobić, ale nie
jest źle, bo z tymi wynikami bym się dostała na moje studia
16 gru 19:08
Blue: Ja na swoje też

Ale ja tam wolę się nie sugerować tym Operonem, bo widzę, że CKE trudniejsze
matury robi....
A na co chcesz iść? Nie pamiętam, czy już kiedyś o tym wspominałaś?
16 gru 19:43
Olgaaa: Na informatykę
16 gru 20:58
Hugo: Te czasy jak Hugo sie uczyl na mature 8)))) witamy swieże mięso armatnie nowego systemu
16 gru 21:00
Hugo: @Olgaa: Hugo zaprasza na IT na AGH
16 gru 21:00
kyrtap:
16 gru 21:01
Olgaaa: Naprawdę się cieszę, że nie jestem jakąś słabą osobą z matmy, bo wydaje mi się, że może sporo
osób nie zdać... Nie to, żebym była jakaś super, ale jednak coś tam ogarniam
16 gru 21:01
Olgaaa: Finansowo zbytnio nie mogę
16 gru 21:02
Blue: Właśnie mówili o naszej maturce w radiu, jak zwykle tradycyjna śpiewka: dla mat− fizów proste,
dla humanów − trudne.... Ja nie wiem dlaczego humanistów zawsze utożsamia się z debilami,
przecież biol−chemom mogło pójść równie źle
16 gru 21:10
Olgaaa: nie wiem jak w innych szkołach, ale u mnie biol−chem jest na wysokim poziomie

i są świetni z matmy

a taka humanistyczna klasa to porażka jednak

w zeszłym roku jakaś dziewczyna miała chyba 5
punktów tylko, gdzie myślałam, że sobie żartują, a jednak to była prawda
16 gru 21:12
Blue: a nikt nie przyzna mi racji, że coś w tym 26 zadaniu źle zapisali w kluczu ? Bo funkcję mają
−2x2+5x+6, a w mianowniku pierwiastka −2.....
16 gru 21:13
kyrtap: muszę przyznać że Panie w biochemie są bardzo inteligentne z matematyki
16 gru 21:14
Blue: no może masz racje, ale w sumie mnie to wkurza, bo to, że mam rozszerzony polski nie znaczy, że
nie umiem matematyki, a mi się wydaje, że w naszym potocznym słownictwie słowo "humanista"
bardziej funkcjonuje jako debil z matmy niż jako ktoś, kto interesuje się literaturą itp. ale
mniejsza z tym
16 gru 21:15
kyrtap: Blue zgadzam się z Tobą w przypadku moim ja mam pełen szacunek do humanistów, jeżeli chodzi o
język polski zawsze mi tłumaczyła polonistka że ze mnie nie będzie polonisty
16 gru 21:22
zawada: ja po biol−chemie mature z matematyki (2013) napisałem na 89%. całkiem bezstresowo i przyjemnie

teraz tylko anatomia na lekarskim daje się we znaki
17 gru 01:36
bezendu:
Nie napisałaś na tyle... 1punkt−2% więc nie można uzyskać nieparzystego wyniku..
17 gru 01:38