zada
p: masa molowa 206 g/mol ,tej substancji rozmiaszano 0,5 g w 100ml wody.nastepnie dodano ją (tego
roztworu) w ilosci 2cm3 do 200 ml wody jakie est stezenie molowe?
roztwor wychodzi 0.0242 mol/dm3 ale jak to teraz odniesc do tych2cm3 rozpuszczonych w 200 ml
wody
14 gru 21:55
p: ?
14 gru 22:24
p:
14 gru 22:29
14 gru 22:44
14 gru 22:45
Buuu:
0,5g −−− 100ml
x −−− 2ml
100x = 1g
x = 0,01g
1mol −−− 206g
x −−− 0,01g
x = 0,0000485mol
C = nV = 0,0000485mol0,2dm3 = 0,000243moll
14 gru 23:12
zs: Mol/l?
15 gru 09:27
lol: ΩΔΩ∑δγβ≠⊂πγβ
15 gru 09:41