prosze o sprawdzenie
remek: 1. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc, że Alfa należy 0st, 90st,
oraz:
a) sinAlfa = 5/13
b) cosAlfa = 15/17
c) tgAlfa = 3/4
d) ctgAlfa = 3
a) sin=5/13 czyli y/r więc x=12, y=5 =, r=13
cos= 12/13 tg= 5/12 ctg= 12/5
dobrze to rozwiązanie z zadane.pl
14 gru 22:19
remek: fajnie to sie liczy ale niewiem co to jest to y/r
14 gru 22:20
remek: ?
14 gru 22:23
remek: wie ktoś?
14 gru 22:28
remek: jest tu ktoś wogóle
14 gru 22:34
remek: b) cos=15/17 czyli x/r więc x= 12, y=8 r= 17
sin= 8/17 tg= 8/12= 2/3 ctg= 12/8= 3/2
to jest do b
14 gru 22:39
remek: jak takie coś obliczać?
14 gru 22:40
remek: pomocy ja to musze umieć
14 gru 22:44
14 gru 22:47
Mila:

Dobrze, to w ukł. wsp. Zapisy są nieprawidłowe.
Inny sposób:
k− wspólna miara , k>0
Ponieważ kąt α jest ostry, to możesz wykorzystać Δ prostokątny.
z tw. Pitagorasa
(13)
2=(5k)
2+x
2, x>0
169k
2−25k
2=x
2
x
2=144k
2
x=12k
Teraz pozostałe wartości :
14 gru 22:47
Krystek:

x=? i teraz cosα=.. tgα=..
I pozostałe analogicznie
Twoje obl ok
14 gru 22:49
remek: a np b) cosAlfa = 15/17 też tak wylicze ?
14 gru 22:53
remek:

cos alfa=b/c
15/17
a=x
b=15
c=17
x
2 + 15
2=17
2
x
2+225=289
x=64
pierw z 64=8
a=8 b=15 c=17
sin=8/17 itd?
14 gru 23:03
remek: pomocy
14 gru 23:06
remek: jest tam ktoś?
14 gru 23:19
remek: HALLO
14 gru 23:22
Krystek: ok
14 gru 23:22
Gustlik:

Proponuję skorzystać z w/w schematu obliczania funkcji trygonometrycznych.
14 gru 23:25
Gustlik:

17
2=x
2+15
2
289=x
2+225
x
2=64
x=8
Dalej z rysunku:
Procedura zawsze ta sama: liczymy trzeci bok z Pitagorasa i po kłopocie.
14 gru 23:31