matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
sebol:
całka, rozwiązać przez podstawienie:
5sin2x
∫
dx
2+sin
2
x
wyciągnąłem 5 przed całke i dolnego sinusa próbowałem rozpisać z jedynki trygonometrycznej, ale coś i tak nie wychodzi.. ktoś pomoże?
14 gru 20:45
Mila:
2sinx*cosx
5*∫
dx
2+sin
2
x
[2+sin
2
x=t, 2sinxcosx dx=dt]
1
=5∫
dt= dokończ
t
14 gru 20:48
sebol:
skąd wziął się ten cosinus w liczniku?
14 gru 23:05
jakubs:
2*sinx*cosx=sin(2x)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
14 gru 23:06