ekstremum
mentosss: | | 1 | | 1 | |
jakie obliczyć ekstremum z 3ln2 |
| + 6ln |
| ? |
| | x | | x | |
14 gru 14:38
J:
nie mąć ... to już jest pochodna ... i kiedy równa się 0..? ( warunek konieczny)
14 gru 14:40
J:
3t2 + 6t = 0 ...
14 gru 14:41
Trivial:
Podstaw u = lnx (lnx jest rosnącą bijekcją). Masz wtedy funkcję 3u2 − 6u = 3u(u−2). Ekstremum
takiej funkcji jest w punkcie u=1 i jest to minimum. Wracając do x rozwiązujemy 1 = lnx i
mamy: x = e − minimum funkcji.
14 gru 14:43
mentosss: x musi być 1 a drugi x e−2 : P
14 gru 14:48
14 gru 14:49
J:
to jest pochodna funkcji , którą bada ...
14 gru 14:49
mentosss: która bada ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności
14 gru 14:51
mentosss: Trivial w odpowiedziach tak mam f↘=(e−2,1 f↗=(0,e−2) (1,∞)
14 gru 14:53
14 gru 14:53
mentosss: fmax= f(e−2)=4
14 gru 14:53
Trivial: J, aha.
14 gru 14:54
mentosss: J dzięki Tobie chociaż już wiem jak dobrze pochodną wyliczyć, gdzie jest ln. Z tego
podstawiania mi źle wychodzi, może tego akurat nie da.
14 gru 15:08