pochodna
mentosss: f(x)=ln
3x+3ln
2x
jak tu pochodną rozpisać?
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| +3 |
| gubię się, macie może jakieś pomoce na pochodne z ln? |
| | x | | x2 | |
14 gru 13:00
J:
| | 1 | | 1 | |
y' = 3ln2x* |
| + 6lnx* |
| |
| | x | | x | |
14 gru 13:01
mentosss: Ale, że jak

można kroczek po kroku
14 gru 13:05
J:
| | 1 | |
ln3x to funkcja złożona g(x) = (lnx)3 ....jej pocchodna 3(lnx)2* |
| .. |
| | x | |
14 gru 13:09
mentosss: To dobry wynik, tylko proszę o dokładne przybliżenie 3 przed nawiasem, bo ln jest w 3 potędze a
2 bo n−1?
14 gru 13:16
J:
ile wynosi pochodna z y = x3 ..?
14 gru 13:18
Dziadek Mróz:
y = ln
3(x) + 3ln
2(x)
y = u + 3v u = z
3 v = z
2 z = ln(x)
y' = [u + 3v]' = u' + 3v' = *)
u' = [z
3]' = 3z
2 * z' = **)
v' = [z
2]' = 2z * z' = ***)
| | 1 | | 2ln(x) | |
***) = 2ln(x) * |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 1 | | 3ln2(x) | |
**) = 3ln2(x) * |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 3ln2(x) | | 2ln(x) | | 3ln2(x) + 6ln(x) | | 3ln(x) | |
*) = |
| + 3 |
| = |
| = |
| (ln(x) + 2) |
| | x | | x | | x | | x | |
14 gru 13:20
mentosss: | | 1 | |
@J z x3 to 3x2 a czemu jest zapisane 3(lnx)2* |
| proszę, jak mi wytłumaczysz |
| | 2 | |
porządnie, to dalej dam już radę : )
Dziadek mróz, takim sposobem nie robiłam jeszcze
14 gru 13:30
Dziadek Mróz:
y = af(x) → a − stała
y' = [af(x)]' = a[f(x)]'
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 3ln3(x)
y' = [3ln3(x)]' = 3[ln3(x)]'
14 gru 13:32
J:
pochodna funkcji złożonej to, pochodna funkcji zewnętrznej razy pochodna funkcji wewnętrznej:
| | 1 | | 1 | |
masz: (ln3x)' = 3ln2x (pochodna f. zew) * |
| ( pochodna f. wew) = 3ln2x* |
| |
| | x | | x | |
14 gru 13:37
mentosss: Dziękuję Wam

mi to trzeba jak krowie na rowie, a dalej to już z górki
14 gru 13:49