Obliczyć granicę funkcji
tequilka: x−>1
może mi ktoś pomóc jak poradzić sobie gdy jest pierwiastek w granicy?
13 gru 13:32
13 gru 13:35
Hajtowy: licznika oczywiście nie mianownika
13 gru 13:36
tequilka: Dzięki, pierwszy krok zrobiony

czyli to będzie tak?
bez limesów piszę
| x2−2−x | | (x−1) (x+2) | | (x+2) | |
| = |
| = |
| = |
| (x−1) ( x+ √2−x | | (x−1) (x+√2−x | | x+√2−x | |
13 gru 14:12
Hajtowy:
(x−
√2−x)(x+
√2−x)
≠ x
2−x−2

(x−
√2−x)(x+
√2−x)
= x
2+x−2
13 gru 14:40
Hajtowy: Reszta jest
13 gru 14:40