Proszę o pomoc
sxaf: Granica. Proszę o pomoc
lim x−>0 √1+x / x3+x
13 gru 10:52
sxaf: w liczniku od pierwiastka odejmujemy jeszcze 1. sorry za błąd
lim x−>0 √1+x−1 / x3+x
13 gru 10:57
Hajtowy: Pomnóż przez sprzężenie licznika
13 gru 10:59
13 gru 11:04
Hajtowy:
| | √1+x−1 | | √1+x+1 | | 2+x | |
= limx→0 |
| * |
| = |
| = ... |
| | x3+x | | √1+x+1 | | x3+x * (√1+x+1) | |
13 gru 11:10
Hajtowy:
Nie chce mi się wszędzie limesów pisać.
Chochlik tam jest

Po sprzężeniu ...
| | x | |
limx→0 |
| = |
| | x3+x * (√x+1+1) | |
(x3+x)(√1+x+1) = x(x2+1)(√x+1+1)
| | x | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| | x(x2+1)(√x+1+1) | | (x2+1)(√x+1+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (0+1)(√0+1+1) | | 1*(√1+1) | | 2 | |
13 gru 11:19
13 gru 11:20
sxaf: ok dzięki i sorry nie widziałem edycji

wielkie dzięki, pozdrawiam
13 gru 11:21