13 gru 01:41
13 gru 01:41
Lukas:
Ale mi właśnie coś nie wychodzi
| | (√3x+7)' | |
f'(x)= |
| *(3x+7)' |
| | 3x+7 | |
13 gru 01:50
jakubs: | | (1)'*√3x+7−1*(√3x+7') | |
y'= |
| =.. |
| | 3x+7 | |
Dobranoc
13 gru 01:52
bezendu:
źle Jakubs...
jeszcze razy (3x+7)'
13 gru 01:53
jakubs: po minusie w liczniku powinno być 1*(√3x+7)'
13 gru 01:53
jakubs: Gdzie zrobiłem błąd bezendu ?
13 gru 01:55
bezendu:
Pierwszy człon można pominąć bo (C)'=0 więc
funkcja złożona, brakuję u Ciebie pochodnej tego co jest pod pierwiastkiem
| | (√3x+7)' | |
f'(x)= |
| *(3x+7)' |
| | 3x+7 | |
13 gru 02:00
13 gru 02:04
13 gru 02:04
jakubs: Zauważ, że ja nie liczyłem pochodnej mianownika tylko zapisałem (√3x+7)'
13 gru 02:06
bezendu:
Twoja wersja
| | (1)'(√3x+7)−(√3x+7)' | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| =− |
| * |
| |
| | 3x+7 | | 2√3x+7 | | 3x+7 | |
Wersja moja
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=− |
| * |
| *3 |
| | 2√3x+7 | | 3x+7 | |
13 gru 02:07
bezendu:
Fakt faktem zapomniałeś napisać (3x+7)' jeśli mamy się czepiać. A z tego co podałeś nie wyjdzie
prawda co udowodniłem u góry, dobranoc
13 gru 02:09
13 gru 02:10
13 gru 02:13
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = 1 v = √z z = 3x + 7 |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = *) |
| | v | | v2 | |
u' = [1]' = 0
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = **) |
| | 2√z | |
z' = [3x + 7]' = 3
| | 1 | | 3 | |
**) = |
| * 3 = |
| |
| | 2√3x + 7 | | 2√3x + 7 | |
| | | | 3 | | 0*√3x + 7 − 1* |
| | | | 2√3x + 7 | |
| |
*) = |
| = |
| | (√3x + 7)2 | |
| | | | 3 | |
= |
| = − |
| |
| | (√3x + 7)2 | | 2√(3x + 7)3 | |
13 gru 11:38