zmienność
Loka: Badanie przebiegu zmienności funkcji.
a) f(x)= −2x
3−6x
2+48x+1
1. D=R
2. m. zerowe
−2x
3−6x
2+48x+1=0
Proszę o przypomnienie z liceum jak to się liczyło

Zwinąć nie zwinę, wyłączyć też.
12 gru 17:21
コヌラッド: na pewno tak wygląda funkcja?
12 gru 17:25
Loka: Nie, pomyłka.
f(x)= −2x3−21x2+48x−4
12 gru 17:28
Loka: tak wygląda
12 gru 17:28
Loka: stop, przepraszam.
Przepisałam przykład kolegi,
mój jest taki na 100%: f(x)= −2x3−6x2+48x+1
12 gru 17:30
Loka: Po prostu mamy te same treści zadań, ale zmienione liczby.
12 gru 17:30
bbb:
masz ADHD?−
12 gru 17:31
コヌラッド: to jest zadanie ze studiów? bo pierwiastki nieciekawe są
12 gru 17:32
Loka: Zaćmienie umysłu

Ze studiów zadanie.
12 gru 17:37
bbb:
... miejsca zerowe tylko deltą −
12 gru 17:39
12 gru 17:41
Loka: jak liczyć?
12 gru 17:44
Loka: Ma ktoś pomysł jak to "rozwalić"?
12 gru 17:50
コヌラッド: trzeba chyba użyć wzorów Cardano
12 gru 17:51
Loka: 
Znaczy zobaczę co to.... trudne?
12 gru 17:56
daras: po prostu [P[Loka] chciałaby to już mieć za sobą

koledzy sprężcie się i podeślijcie jej szybko gotowca
i dla kolegi też
12 gru 17:57
コヌラッド: nie wiem, nigdy nie próbowałem nawet ich zrozumieć, ale wydają się trudne
12 gru 17:57
Loka: No chciałabym mieć to za sobą

Gotowca nie potrzebuję, tylko nie wiem jak w ogóle to
zacząć...
12 gru 18:01
daras: zacznij od policzenia pochodnej itd.
12 gru 18:02
Loka: f'(x)=−6x2−12x+48
12 gru 18:04
12 gru 18:06
daras: pochodna dobrze policzona

teraz poszukaj jej miejsc zerowych
12 gru 18:12
Loka: −6x2−12x+48=0
−x2−2x+8=0
x=−1−2√3 x=−1+2√3
12 gru 18:19
Loka: nie ma asymptot pionowych (funkcja)
12 gru 18:22
daras: wielomiany nie mają asymptot
12 gru 18:27
daras: za to są monotoniczne−przedziały ?
12 gru 18:27
Loka: monotoniczność:
f'(x)≥0 f. rośnie <−4,2>
f. maleje (−∞,−4)∪(2,+∞)
12 gru 18:32
daras: coraz lepiej ci idzie

chociaż pierwiastki o 18:19 obliczyłas źle
12 gru 18:36
Loka: ekstrema
x=−4 x=2
f(−4)=−159
f(2)=57
12 gru 18:41
Loka: max 57 min −159
12 gru 18:41
Loka: już zobaczę i poprawię
12 gru 18:42
12 gru 18:43
Loka: pierwiastki x=−4 i x−2
12 gru 18:44
Loka: e tam grać

Pomógłbyś

Ale dzięki za to co teraz już zrobiłam.
12 gru 18:45
Loka: f. wypukła (−∞,−1)
f. wklęsła (−1,+∞)
punkt przegięcia (−1,9)
12 gru 18:50
Loka: a co z miejscem zerowym w tym zadaniu?
12 gru 18:55
daras: pierwiaski : −4 i +2
miejsce zerowym czego?
12 gru 19:05
daras: jeżeli funkcji to rozwiąż: f(x) = 0
12 gru 19:06
Loka: funkcji, tylko ona jest straszna... nie chce żeby ktoś za mnie rozwiązywał, tylko jak to
zrobić?
f(x)=0
−2x3−6x2+48x+1=0
12 gru 19:13
12 gru 19:44
コヌラッド: daras, a w czym niby to ma jej pomóc? przecież chyba sam widziałeś na wolframie jakie ta
funkcja ma pierwiastki?
12 gru 19:53
Tadeusz:
...
daras ... to nie podawaj tych linków tylko może policz te miejsca zerowe −
12 gru 19:54
Loka: Ej, może to zadanie dla studentów matematyki?
12 gru 19:56
Tadeusz:
... miejsca zerowe na pewno nie dla liceum −
12 gru 19:57
Loka: ja akurat studiuje, ale raczej kierunek na którym matematyka jest różnie traktowana
12 gru 20:00
Loka: Ma ktoś jakiś pomysł? Czy tylko z tych wzorów Cardano?
12 gru 20:00
Tadeusz:
... niestety ....tylko
12 gru 20:02
Loka: Ok, jak tak to tak
12 gru 20:08
daras: @Tadziu a dlaczego mam odwalac za kogoś czarną robotę?
12 gru 20:35
12 gru 20:37
daras: żeby nie było, ze tylko linki podsyłam:
r−nie trzeciego stopnia: 2x3 + 6x2 − 48x + 1 = 0 dzielimy przez 2
i podstawiamy x = y − 1
otrzymujemy r−nie: y3 − 27y +26,5 = 0
jezeli sprawdzamy tylko pierwiastki rzeczywiste, to sprawdzamy wyróżnik D = (13,25)2 +93 > 0
wtedy są 3 pierwiastki: ≈ −6,62 , −0,02 , 3,64
12 gru 21:22
daras: jest to metoda Thomasa−Harriota
12 gru 21:23