NIERÓWNOŚĆ KWADRATOWA !
Kasia:

witam. prosze ,pomozcie mi zrozumiec kiedy mam rysowac w wyniku nierownosci kwadratowej
przedzial zamkniety i otwartyi gdzie mam zamalowac jak w rysunku przykladowym.bo obliczac
umiem itd ramiona paraboli umiem czy gora czy dol
nie umiem zamalowac pola w paraboli no i wlasnie keidy zamknac kiedy otwarty miec przedzial
.czy to prawda ze gdy mam znaki < .> z = jednoczesnie to przedzial mam miec zamkniety a gdy
same <,> to otwarty? i skad mam wiedziec gdzie zamalowac ? nigdzie nie moge tego znalezc
!emotka
podam przyklad z zeszytu swojego aby zobrazowac z czym mam problem
wynik do rysunku : x∊ < −1,4> przy czy w zadaniu jest znak ⊆ a "a" jest dodatnie
12 gru 11:09
J:
..przedział (a,b) .. to przedział obustronnie otwarty , czyli liczby a i b nie należą do tego
przedziału ..
..przedział [a,b] .. to przedział obustronnie domknięty , czyli liczby a i b należą do tego
przedziału ..
..przedziały mogą być jednostronnie domknięte lub otwarte ..
na podanym rysunku niech kropki to a i b i f wykres
jeżeli np: f < to: x ∊ (a,b)
ale jeżeli: f ≤ 0 to: x ∊ [a,b] ... bo f może równac się 0
12 gru 11:14
Kasia:

CZYLI MOGE W NOTATKACH ZAPISAC ZE JESLI W ZADANIU JEST ≤ LUB ≥ TO BEDZIE TO PRZEDZIAL ZAMKNIETY
A JESLI < LUB > TO OTWARTY I WTEDY PRZY ZNAKACH < I > ZAMALOWUJE MIEJSCA POZA PARABOLA A CO Z
MALOWANIEM MIEJSCA? NP JAK NA RYSUNKU. KIEDY MAM WIEDZIEC CZY MAM ZAMALOWAC NA ZEWNATRZ CZY
WEWNATRZ ? ZAZNACZYLAM ROZNE KOLORY CZY MOZESZ MI PRZYPISAC OD CZEGO ZALEZY KTORE MIEJSCCE ?
BO ROZUMIEM ZE MAM BRAC POD UWAGE ZNAK W ZADANIU NP < I CZY W DELCIE "a" JEST DODATNIE CZY
UJEMNE. ( NIE WIEM CZY ZANZACZAMY MIEJSCE "KOLOR POMARANCZOWY" ALE W RAZIE CO ZANZACZYLAM TEZ
) JAKAS KRESKE WIDZE W PODGLADZIE NAD PARABOLA ALE TO BLAD
12 gru 11:35
Kasia: jesli np w delcie a jest minusowe a znaki sa < lub > 0 to gdzie mam zamalowac
−−−−−−−−−−−−−−−−−//−−a jest minusowe a znaki ≤ lub ≥ 0 to gdzie wtedy ?
−−−−−−−−//−−−−−−−−−a jest plusowe a znaki < lub > 0 to gdzie malowac ?
−−−−−−−−−//−−−−−−−−a jest plusowe a znaki ≤ lub ≥ 0 to gdzie....
12 gru 11:39
J:

zacznijmy od tego , co konkretnie masz zaznaczyć ....?
popatrz na rysunek, dla jakich x f(x) ≥ 0 ..?
12 gru 11:43
Kasia:

<−3,2> i zamalowalabym to jak w rys.
12 gru 11:50
Kasia: bardziej mi chodzi jak rozw. delte i potem mam wyniki z x1 i x2
12 gru 11:51
Foxal: wspolczynnik a dodatni oznacza ze parbola jest wklesla czyli jej ramiona sa skierowane w gore,
znak wiekszy lub rowne zeru "≥0" oznacza ze moze byc rowna zeru czyli osiaga dany argument x.
ten zank > oznacza ze nigdy nie osiagnie tego argumentu. Dla paraboli z wspolczynnikiem
dodatnim a i miejsami zerowymi −3 i 2
gdy f(x)>0 ⇔ x∊(−nieskonczonsci;−3)+(2;+nieskonczonsci).
12 gru 11:53
Kasia: jesli w delcie a jest na minusie czy plusie to wiem ze ramiona delty gorew dol. ale nie wiem
wlasnie jakie miejsca zamalowac w paraboli. wyniki z x1 i x2 wpisuje w wykres.rysujac parabole
gora badz dol w zaleznosci czy "a" w delcie jest dod. czy ujemne i tyle umiem
12 gru 11:53
Foxal: dla f(x)<0 x∊(−3;2)
12 gru 11:54
Foxal: poniewaz tam przyjmuje wartosci ujemne f(x)<0
12 gru 11:55
Kasia: zadania moje polegaja na tym ze mam obliczyc delte,potem x1 i x2 jesli jest, potem narysowac
parabole i napisac ze np X ∊ ....
12 gru 11:56
Kasia: piszesz f(x) <0 czy to oznacza to samo co x <0 ?
12 gru 11:57
Kasia: kurde ja nie wiem dzieki czemu mam 5 z matmy.ale naprawde tylko dzieki wam bo mi tlumaczycie .
bez was jestem tępak
12 gru 11:58
J:
x − to argument funkcji , a f(x) to wrtość funkcji dla argumentu x ..
12 gru 12:01
Kasia:

co to oznacza ze jest czesc wykresu pod osia x ? to oznacza to ?
12 gru 12:12
12 gru 12:13
Kasia: tego wlasnie nie rozumiem. pkt. 4 zapamietam i bede sie do niego stosowac poprostu a zadaniach.
jeszcze pkt 5 jak zrozumiem .....to bedzie sukces.
12 gru 12:15
Foxal: jezeli chodzi ci o to kiedy zamalowac kropke to jak pisalem wczesniej, np <−3;3> czyli
przedzial od −3 do 3 włącznie; (−3;3) czyli przedzial argumentow gdzie x nie osiagnie 3 lecz
2,9999....
12 gru 12:20
12 gru 12:25
Kasia: NIE WIEM KIEDY MAM WPISAC JAKIE DZIALY POPROSTU. WYKRESU NIE CZAJE RESZTE UMIEM.
12 gru 12:25
pomoc z fizyki GG:40557201: Kasiu ty jesteś chyba facetem
12 gru 12:27
Kasia: HAHAHAHHAHA

nie chciałabym byc na miejscu mojego męża

jestem zdecydowanie kobieta
12 gru 12:30
12 gru 12:32
Kasia: Dziękuję za pomoc

<3
12 gru 12:57
Kasia:
12 gru 12:57
pomoc z fizyki GG:40557201: mąż czy nie−mąż , sprawca wielu ciąż ?
12 gru 17:34
Kasia: ano nie, pomoc z fizyki

heheheh
13 gru 07:20