matematykaszkolna.pl
Oblicz pochodną funkcji f(x) Truskawka: Proszę o pomoc. Oblicz pochodną funkcji f(x): a)f(x)= 2x4 − 3x2 + 6
  4x+1  
b) f(x)=

  2x+1  
c) f(x)= (2x3 − 4)(x4 + x) d) f(x)= −4x6x
11 gru 23:32
11 gru 23:34
Truskawka: ale ja nic z tego nie rozumiem
11 gru 23:36
11 gru 23:37
11 gru 23:37
52: np. a) f'(x)=8x3−6x Tak mi się wydaje, ale po ostatnim kolokwium z analizy śmiem twierdzić że nic umiem ...
11 gru 23:38
Truskawka: tak patrzyłam różne strony i próbowałam robić przykłady, ale nie rozumiem tego tzn ten przykład b jakoś robię ale nie zrobię reszty
11 gru 23:39
bezendu: a) f(x)=2x4−3x2+6 f'(x)=8x3−6x
 4x+1 
b) f(x)=

 2x+1 
 (4x+1)'(2x+1)−(4x+1)(2x+1)' 
f'(x)=

 (2x+1)2 
 8x+4−8x−2 
f'(x)=

 4x2+4x+1 
f'(x)={2}{4x2+4x+1} c) f(x)=(2x3−4)(x4+x} f(x)=2x7−2x4−4x f'(x)=14x6−8x3 d) zrób sama emotka
11 gru 23:42
52: przykład b) umiesz, a nie zrobisz a) ? Pokaż jak liczysz b)
11 gru 23:42
Adrian: Z tym rozwiążesz każde http://www.etrapez.pl/wp-content/uploads/kfwz/pochodne.png Pamiętaj że x to x1/2
11 gru 23:42
Truskawka: https://matematykaszkolna.pl/strona/376.html robiłam tak jak tutaj emotka w b mi wyszło
4 + 2  

4x2 + 2x +1  
11 gru 23:47
Truskawka: a reszty nie umiem
11 gru 23:47
Truskawka: tam na dole bedzie 4x2 + 4x +1
11 gru 23:49
Truskawka: w a nie powinno wyjsc 8x3 − 6x + 5?
11 gru 23:55
Truskawka: 8x3 − 6x + 6?
11 gru 23:56
lol: Pochodna ze stałej to 0.
12 gru 00:04
Truskawka: czyli 8x3− 6x?
12 gru 00:05
Truskawka: a w c wyjdzie 14x6 − 8x3 − 4?
12 gru 00:05
Truskawka: może mi ktoś pomóc z d?
12 gru 00:13
lol: f(x) = −4x6x = −4x13/2
 13 
f'(x) = −4*(x13/2)' = −4 *

*x11/2
 2 
12 gru 00:18
Truskawka: Dzięki ale i tak nie bardzo rozumiem ten przykład a możesz mi napisać czy dobry mi wyszedł wynik w przykładzie c?
12 gru 00:22
Klaudi: f(x) =(2x+6) (3x−1)
26 sie 19:27
wredulus_pospolitus: @Klaudi −−− bardzo fajna funkcja ... i co z nią chcesz zrobić
26 sie 19:39