Oblicz pochodną funkcji f(x)
Truskawka: Proszę o pomoc. Oblicz pochodną funkcji f(x):
a)f(x)= 2x
4 − 3x
2 + 6
c) f(x)= (2x
3 − 4)(x
4 + x)
d) f(x)= −4x
6√x
11 gru 23:32
11 gru 23:34
Truskawka: ale ja nic z tego nie rozumiem
11 gru 23:36
11 gru 23:37
11 gru 23:37
52: np.
a) f'(x)=8x3−6x
Tak mi się wydaje, ale po ostatnim kolokwium z analizy śmiem twierdzić że nic umiem ...
11 gru 23:38
Truskawka: tak patrzyłam różne strony i próbowałam robić przykłady, ale nie rozumiem tego

tzn ten
przykład b jakoś robię ale nie zrobię reszty
11 gru 23:39
bezendu:
a) f(x)=2x
4−3x
2+6
f'(x)=8x
3−6x
| | (4x+1)'(2x+1)−(4x+1)(2x+1)' | |
f'(x)= |
| |
| | (2x+1)2 | |
| | 8x+4−8x−2 | |
f'(x)= |
| |
| | 4x2+4x+1 | |
f'(x)={2}{4x
2+4x+1}
c) f(x)=(2x
3−4)(x
4+x}
f(x)=2x
7−2x
4−4x
f'(x)=14x
6−8x
3
d) zrób sama
11 gru 23:42
52: przykład b) umiesz, a nie zrobisz a) ?
Pokaż jak liczysz b)
11 gru 23:42
11 gru 23:42
11 gru 23:47
Truskawka: a reszty nie umiem
11 gru 23:47
Truskawka: tam na dole bedzie 4x2 + 4x +1
11 gru 23:49
Truskawka: w a nie powinno wyjsc 8x3 − 6x + 5?
11 gru 23:55
Truskawka: 8x3 − 6x + 6?
11 gru 23:56
lol: Pochodna ze stałej to 0.
12 gru 00:04
Truskawka: czyli 8x3− 6x?
12 gru 00:05
Truskawka: a w c wyjdzie 14x6 − 8x3 − 4?
12 gru 00:05
Truskawka: może mi ktoś pomóc z d?
12 gru 00:13
lol: f(x) = −4x
6√x = −4x
13/2
| | 13 | |
f'(x) = −4*(x13/2)' = −4 * |
| *x11/2 |
| | 2 | |
12 gru 00:18
Truskawka: Dzięki ale i tak nie bardzo rozumiem ten przykład

a możesz mi napisać czy dobry mi wyszedł
wynik w przykładzie c?
12 gru 00:22
Klaudi: f(x) =(2x+6) (3x−1)
26 sie 19:27
wredulus_pospolitus:
@Klaudi −−− bardzo fajna funkcja ... i co z nią chcesz zrobić
26 sie 19:39
Anita: F (x) = 4:x+2:x2+1:x3
15 mar 09:10
janek191:
| | 4 | | 2 | | 1 | |
f(x) = |
| + |
| + |
| ? |
| | x | | x2 | | x3 | |
15 mar 13:18
janek191:
f(x) = 4 x
−1 + 2*x
−2 + x
−3
więc
| | 4 | | 4 | | 3 | |
f '(x) = 4*( −1*x−2) + 2*(−2)*x−3 − 3*x−4 = − |
| − |
| − |
| |
| | x2 | | x3 | | x4 | |
Korzystamy z woru:
( x
n) ' = n*x
n−1
15 mar 13:22