Pochodne
Lukas:
Eta jesteś ?
11 gru 21:21
lol: Ja jestem.
11 gru 21:22
Lukas:
Potrzebuję Ety...
11 gru 21:22
lol: Też jest bo przed chwila w jakimś temacie odpowiadała.
11 gru 21:23
Eta:
11 gru 21:24
Lukas:
Eta pomożesz z pochodnymi biednemu studentowi ?
11 gru 21:25
Eta:
Dawaj zadania, jak jeszcze pamiętam

to podpowiem
11 gru 21:26
Lukas:
y=arcsin4x
y'=(arcsin4x)'
| | 1 | | 4 | |
y'= |
| *4= |
| |
| | √1−16x2 | | √1−16x2 | |
Czy dobrze zrobiłem, zapis ?
11 gru 21:27
Kacper:
ujdzie
11 gru 21:28
Eta:
ok
11 gru 21:28
11 gru 21:29
Eta:
Hej
Kacper co się tak oblizujesz?
11 gru 21:29
Kacper:
Cześć
Eta 
Właśnie idę jeść dlatego
11 gru 21:30
Eta:
Widzę,że nic tu po mnie

bo Inni aż się
palą do pomocy!
Ty to masz szczęście
Lukas
11 gru 21:30
Kacper:
Ja idę właśnie już sobie

Trzeba spać
11 gru 21:31
Eta:
Spać? ... o tej porze?
11 gru 21:32
Lukas:
y=(Inx)
x
| | 1 | |
wiem, że y'Inx= |
| ale ? |
| | x | |
11 gru 21:32
razor: (lnx)x = eln(lnx)x = ex*ln(lnx)
11 gru 21:40
Kacper:
Eta jutro pobudka o 6
11 gru 21:41
kyrtap: dorosły potrzebuję do spania 4 h
11 gru 21:42
Lukas: Ale skąd się to wzięło ?
11 gru 21:44
razor: z własności alogab = b a konkretniej elnb = b
11 gru 21:45
Kacper:
alogab=b
11 gru 21:46
Lukas:
Teraz z tym mam problem
y=arctg
√x2+1−x
y'=(arctg
√x2+1)'−(x)'
11 gru 22:32
razor: | 1 | |
| musisz jeszcze pomnożyć przez pochodną x2+1 |
| (x2+2)(2√x2+1) | |
11 gru 22:35
Mila:
Popraw:
| | 1 | | x | |
(√x2+1)'= |
| *2x= |
| |
| | 2√x2+1 | | √x2+1 | |
11 gru 22:36
Lukas:
| | 1 | |
przecież już policzyłem pochodną √x2+1= |
| |
| | 2√x2+1 | |
11 gru 22:38
Eta:
jeszcze zapomniałeś *(x2+1)' =...
11 gru 22:39
daras: widzę, że
Mila z
Etą już dopadły ulubionego ucznia
11 gru 22:41
Lukas:
Czyli zawsze jeszcze muszę pochodną tego co jest pod pierwiastkiem ?
11 gru 22:46
11 gru 22:47
Eta:
Dokładnie tak
11 gru 22:47
Eta:
No bo tutaj jest arcus
11 gru 22:48
Eta:
daras nudzisz się? "dorwij ulubioną uczennicę"
11 gru 22:49
daras: wyjechała
11 gru 22:50
Lukas:
nie rozumiem czemu w arcsin i arccos się nie liczy jeszcze tego a w arctg tak ?
11 gru 22:51
Lukas:
daras nie płacz kiedy odjedzie masz mnie
11 gru 22:51
Eta:
Bo to nie jest funkcja złożona ! tylko gotowy wzór!
11 gru 22:52
Lukas:
Zabijcie mnie ale nie rozumiem czemu tak
11 gru 22:57
Lukas:
11 gru 23:20
razor: a czego nie rozumiesz bo nie rozumiem
11 gru 23:22
Lukas:
22:51
11 gru 23:22
razor: chodzi o przykład z 22:32?
11 gru 23:23
Lukas:
czemu w tym przykładzie z linka 22:47 nie liczymy jeszcze pochodnej (x2+1) a w przykładzie
22:32 liczymy
11 gru 23:26
Mila:
W arcsin(x) masz argument (x)
W Twojej funkcji arctg(√x2+1) masz argument podwójnie złożony i musisz z niego obliczyc
pochodną
Liczysz pochodną z pierwiastka i pochodną z tego co jest pod pierwiastkiem.
.
11 gru 23:29
razor: 22:47 − tam nie liczymy (√x2−1)', zostało to wyłączone przed nawias i się skróciło z zerem
11 gru 23:30
11 gru 23:30
Mila:
Tam masz do końca napisane ,że mnożymy przez pochodną (√x2+1)' ale nie liczono tego, bo
autor przewidział, że drugi czynnik będzie równy 0.
11 gru 23:36
Lukas:
Dziękuję Mila i teraz życie staję się piękne
11 gru 23:43
11 gru 23:44
Eta:
No to jeszcze , by było piękniejsze dostajesz

ale uwaga ....... jedno robaczywe

które?
11 gru 23:49
Lukas:
Tobie Etunia również dziękuję. Już jadałem kolację (pierogi z biedry)
Biorę oba
11 gru 23:50
Eta:
Ok
11 gru 23:52
Lukas:
Jedno dobre jedno złe +−=0
Bilans na zero wyszedł
11 gru 23:54
Eta:
+ − = −
11 gru 23:55
Lukas:
Masz złotówkę i ją wydajesz nie masz nic
11 gru 23:56
Eta:
Ale tu są jabłuszka: dobre i .... robaczywka
11 gru 23:56
Lukas:
Student wszystko zje
11 gru 23:58
Eta:
Tys prowda
11 gru 23:59
Lukas:
Święta prawda !
11 gru 23:59
daras: @
Lukas 22:51 nie jesteś dziewczyną
12 gru 10:10
Lukas:
@daras ale mogę się tak wymalować i przebrać, że po dużej ilości alkoholu nie będziesz widział
różnicy
12 gru 12:56
12 gru 22:50
12 gru 23:01
jakubs: | | 1 | |
Teraz dobrze, możesz jeszcze zapisać |
| *33*x9/2 . |
| | 2 | |
12 gru 23:04
Eta:
Teraz ok
12 gru 23:05
Eta:
@Jakubas
Jeżeli f(x) podana zapisem √x , to i pochodną tak zostawiamy , jak podał Lukas
12 gru 23:07
jakubs: Nie słyszałem o takiej regule, ale dziękuję Pani

.
12 gru 23:10
Lukas:
Eta mogę jeszcze kilka pochodnych do sprawdzenia ?
12 gru 23:13
Eta:
To nie jest reguła ..... a raczej "elegancja"
12 gru 23:14
Lukas:
Bo ja bardzo elegancki chłopak jestem
12 gru 23:18
Eta:
12 gru 23:20
jakubs: Ja nie jestem elegancki, ale póki co z analizy 5.0 wychodzi i to jest najważniejsze
12 gru 23:23
Lukas:
y=(3x2−2√x)(2x4−33√x4}
y'=36x5−30x2√x−18x3√x+116√x5 ?
12 gru 23:25
Eta: ok

( ale nie sprawdzałam, bo mi się nie chce
12 gru 23:35
jakubs: wolframa pytaj o wyniki
12 gru 23:40
Lukas:
nie umiem wolframa
12 gru 23:42
12 gru 23:52
Lukas:
ok, ale on nie podaję takiego zapisu jak mój
12 gru 23:54