.
pioto: Wśrod 10 losów jeden jest wygrywajacy a trzy uprawniaja do dodatkowego losowania Zakupiono
jeden los. Obliczmy prawdopodobienstwo
a)wygrania nagrody głownej
b)wylosowania losu pustego
11 gru 20:09
O:: ja bym rozrysowała drzewko
11 gru 20:15
pioto: tzn jak?
11 gru 20:17
daras: a ja zastosował wżór na prawdopodon. warunkowe
jak chodziłem do szkoły nikt nie rysował drzewek tylko sadziliśmy prawdziwe drzewka
11 gru 20:17
11 gru 20:18
O:: tez można, ale mnie się to wydaje prostsze
11 gru 20:19
pioto: sory daras ale nie kumam tego wgl
prosilbym bardziej o gotowe rozwiazanie zeby miec to z glowy
11 gru 20:19
O:: znasz prawdopodobieństwo warunkowe?
11 gru 20:28
pioto: nie za bardzo ogolnie noga z matmy jeste
11 gru 20:31
Le' the: daras: Wtedy było prawdopodobieństwo warunkowe wymagane, teraz nie jest. Prawda jest taka, że
wszystko zależy od poziomu szkoły i ucznia. W większych miastach jest wyższy poziom szkół.
Wiem to po tym jak dostałem się na studia.
11 gru 20:33
Mila:
Napisz odpowiedź, jeśli masz. Zaraz narysuję drzewko.
11 gru 20:44
O:: Mila, mnie wyszły straszne liczby
11 gru 20:47
pioto: pomoze ktos prosze
11 gru 21:04
O:: masz wynik?
11 gru 21:04
Mila:

Ja to rozumiem treść tak, że wśród 10 losów :
1 wygrywający
3 uprawniające do ponowneg losowania i korzysta się z tego
6 losów przegrywających
a)
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 3 | | 2 | |
P(W)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| *U{1 |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | |
b) spróbuj sam odczytać z drzewka
11 gru 21:06
Eta:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(W)= |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| =..... |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | | 7 | |
11 gru 21:06
pioto: tyle ze pierwszy raz mam stycznosc z takim drzewkiem
11 gru 21:07
O:: | | 1 | |
zamiast 0statniego + |
| ma być razy  |
| | 7 | |
11 gru 21:08
Eta:
Poprawiam chochlika :
| | 3 | | 2 | | 1 | | 1 | |
w ostatnim składniku |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 7 | |
11 gru 21:09
pioto: eta to co napisalas to to b?
11 gru 21:09
Mila:
Idziesz z góry po gałązkach prowadzących do W i mnożysz prawdopodobieństwa .
11 gru 21:09
11 gru 21:09
O:: Mila, dla kogos, kto nie zna drzewka, to nie takie proste
11 gru 21:10
Eta:
Drzewa w zimie zgubiły
liście
11 gru 21:11
Mila:
Piszemy na ogół rozwiązanie nie znając wiadomości autora. Każdy może zadać pytanie.
Drzewko obrazuje przebieg doświadczenia losowego.
Jeżeli Pioto napisze czego nie rozumie i czego do tej pory go uczyli to otrzyma
wyjaśnienie.
11 gru 21:25
O:: dlatego dałam link do tematu
11 gru 21:28
pioto: jeszcze pytanko czy wynik to 1
7
11 gru 21:29
O:: tak
11 gru 21:32
Mila:
Przecież Ci napisałam 21:06.
Tak .
A (b) policzyłeś?
11 gru 21:32
pioto: nie bo czytalem o tym drzewku i dalej wgl tego nie rozumiem
11 gru 21:34
Le' the: Masz 1 los wygrywający. Jest kilka sposobów na wygranie. Gwarantują to losy dzięki którym mamy
możliwość dodatkowego wylosowania.
Aby wygrać w losie musi być opcja W lub U(ale tylko 3 razy, bo tyle jest losów uprawniających
do dalszego losowania). Drzewko przedstawia dokładnie sytuację z jaką masz do czynienia.
Kupując los możesz: wygrać od razu(W), przegrać od razu(P), wylosować kolejny los(U).
Na początku jest 10 losów. Prawdopodobieństwo wygrania od razu w pierwszym kuponie to 1/10,
prawdopodobieństwo przegrania 6/10, wylosowania kolejnego 3/10. W sumie musi dać 1

Jeżeli wygrałeś to nie masz się czym martwić, nic dalej nie robisz. Nie rysujesz nic pod
wygraną. Pod przegraną też nie, miałeś przecież kasę na 1 kupon. Ale mogłeś wylosować kupon
uprawniający do kolejnego losowania. Ale musisz pamiętać, że teraz losów jest o jeden mniej,
czyli 9. Sytuacja wygląda podobnie:
W tym dodatkowym losie masz 1/9 na wygraną(W tych 9 losach znajduje się 1 wygrywający) 6/9 na
przegraną(w 9 losach 6 przegrywających) i 2/9 na dodatkowy los(jeden przecież już
wykorzystałeś, tak?) I tym sposobem musisz rysować drzewko aż do wykorzystania wszystkich
losów gwarantujących kolejne losowanie.
11 gru 21:49
Mila:
b)
| | 6 | |
♦ przegrana za pierwszym razem : |
| lub |
| | 10 | |
| | 3 | | 5 | |
♦za pierwszym razem kupił los U, więc losuje drugi raz i ma los P: |
| * |
| lub |
| | 10 | | 9 | |
♦w drugim losowaniu znów ma los U, więc losuje trzeci raz i ma los P;
| | 3 | | 2 | | 1 | | 3 | |
♦ ostatni U i los P : |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 7 | |
Sumujemy:
| 6 | | 3 | | 5 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | | 3 | |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| = |
| 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | | 7 | |
11 gru 21:51
Mila:
Musisz sobie wyobrazić jak wygląda takie doświadczenie losowe.
11 gru 21:52
Mila:
Drzewka już jest nie trzeba drugiego rysowac, ale może tłumaczenie pomoze pioto.
11 gru 22:03
daras: @ Le'the nie zauważyłem tego , na moim roku chłopak z Hajnówki był the best , a gdzie to
jest?
11 gru 22:56
daras: prawdopodobieństwo warunkowe, drzewka , schemat....to tylko nazwy
trzeba mysleć
11 gru 22:57
daras: do mnie też to zadrewianie nie przekonuje , widac nie przesadza sie starych drzew

albo o tej porze już nie myślę? dobranoc
11 gru 22:58
O:: a może tak trochę empatii? nie każdy jest orłem i nie potrafi latać tak wysoko
11 gru 22:58
Lukas:
nie znamy
11 gru 23:31