Potrzebna pomoc!
Maja: Witam pomoże ktoś?

Uzasadnij, że okrąg K2 jest obrazem okręgu K1 w pewnej symetrii środkowej. Wyznacz środek tej
symetrii.
a) K1: x²+10x+y²−6y−15=0 K2:x²−10x+y²+6y−15=0
b)K1: x²+8x+y²+4y−12=0 K2:x²−4x+y²−12y+8=0
11 gru 19:29
PW: To już rozmawiajmy tu:
270248
11 gru 19:40
Janek191:

a)
x
2 + 10 x + y
2 − 6 y − 15 = 0
( x + 5)
2 − 25 + ( y − 3)
2 − 9 − 15 = 0
( x + 5)
2 + ( y − 3)
2 = 7
2
S
1 = ( − 5; 3) r
1 = 7
−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − 10 x + y
2 + 6 y − 15 = 0
( x − 5)
2 − 25 + ( y + 3)
2 − 9 − 15 = 0
( x − 5)
2 + ( y + 3)
2 = 7
2
S
2 = ( 5 ; − 3) r
2 = 7
Okręgi mają równe promienie : r
1 = r
2
więc
S − środek odcinka S
1S
2
S = ( 0 ; 0)
========
11 gru 19:49
Maja: dzięki
11 gru 19:53
Janek191:
b)
x2 + 8 x + y2 + 4 y − 12 = 0
( x + 4)2 − 16 + ( y + 2)2 − 4 − 12 = 0
( x + 4)2 + ( y + 2)2 = 32
S1 = ( − 4; − 2) r1 = √32 = √16*2 = 4√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 4 x + y2 − 12 y + 8 = 0
( x − 2)2 − 4 + (y − 6)2 − 36 + 8 = 0
( x − 2)2 + ( y − 6)2 = 32
S2 = ( 2 ; 6) r2 = 4√2
r1 = r2
więc środek jednokładności
S − środek odcinka S1S2
S = ( − 1; 2)
=========
11 gru 20:07
Janek191:
Miało być " środek symetrii "
11 gru 20:08