Witam mógłby ktoś pomóc ?
Paulina: Uzasadnij, że okrąg K2 jest obrazem okręgu K1 w pewnej symetrii środkowej. Wyznacz środek tej
symetrii.
a) K1: x²+10x+y²−6y−15=0 K2:x²−10x+y²+6y−15=0
b)K1: x²+8x+y²+4y−12=0 K2:x²−4x+y²−12y+8=0
11 gru 19:28
PW: A gdyby dwa okręgi były po prostu narysowane na kartce, to umiałabyś powiedzieć, gdzie szukać
środka symetrii przekształcającej jeden z nich na drugi?
11 gru 19:33
Maja: Nie umiem.
11 gru 19:54
jjjjj: To jest bardzo trudny temat i trudne zadanie
11 gru 19:57
Janek191:
a) Już jest rozwiązane
11 gru 19:58
PW: Trudne to jest, gdy okręgi nie mają jednakowych promieni, wtedy szukamy środka
jednokładności. Tu mówią o symetrii, czyli sugerują, że pewnikiem okręgi mają
jednakowe promienie, tylko trzeba odpowiednio przekształcić równania, żeby to zobaczyć.
11 gru 20:12
Janek191:
@PW
Już te zadania zrobiłem
11 gru 20:21
PW: Wiem, ja raczej odpowiadałem jjjjj.
11 gru 20:23