Geometria analityczna
Kejt: | | 1 | |
Dane są proste y=x+2, y=−x+4, y= |
| x−2. Punkty przecięcia prostych są wierzchołkami |
| | 2 | |
trójkąta ABC. Oblicz obwód tego trójkąta. Jak zabrać się za takie zadanie?
8 gru 20:55
bezendu:
a: y=x+2
b: y=−x+4
Przyrównujesz proste
ab ac bc
dostajesz 3 punkty i liczysz długość odcinków |AB| |BC| i |AC|
Koniec zadania.
8 gru 20:57
Metis: Znajdź punkty przecięcia prostych, otrzymasz współrzędne wierzchołków trójkąta. Następnie
policz współrzędne każdego wektora z osoba , dalej ich długosci...
I zsumuj
8 gru 20:57
Kejt: | | 10 | |
Oto chodzi, że te 3 punkty mam. Wyszło x=1,x=−8, x= |
| Tylko jak z nich liczyć odległość? |
| | 3 | |
8 gru 21:00
Metis: Masz otrzymać współrzędne ...
8 gru 21:03
8 gru 21:08
Kejt: Tak myślałam, że coś mi umknęło i siedzę i siedzę.... Nie miałam geometrii analitycznej ale
robię już zadania do matury a tu o

Dzięki za pomoc
8 gru 21:13