...
Majkinek: Witam. Proszę o pomoc w założeniach.
Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy y=(m+1)x2+2x−4m+1 ma przynajmniej jeden
pierwiastek dodatni?
8 gru 19:51
Dominika: zeby mial chociaz jeden pierwiastek ,to musimy zrpobic zalozenie,ze Δ>0 ,a jesli pierwiastek ma
być dodatni to x1>0
8 gru 20:13
Majkinek: Pomoże ktoś? Nie mam humoru na żarty
8 gru 20:34
Dominika: jakie żarty? ....
8 gru 20:35
Majkinek: Gdy nie masz pojęcia...nie wypowiadaj się.
8 gru 20:39
Dominika: zapewne mam pojęcie większe niż Ty,gdyż nawet na Δ nie wpadłeś,,
8 gru 20:43
Dominika: wiec jesli nie wiesz nic,to się nie wymądrzaj.
Δ>0 ⋀(x1*x2<0)⋁( x1*x2>0 ⋀ x1+x2>0)
8 gru 20:46
Majkinek: Ty nawet delte źle wypisałaś... Δ≥0 jak już... dziekuje za pomoc...powodzenia z rozwiązywaniem
x
1>0

już wiem ze lepiej liczyć przez niedodatnie. Pozdrawiam... rada na przyszłość...nie
wprowadzaj ludzi w błąd.
8 gru 20:47
Dominika: Δ=0 ⋀ Xw>0
8 gru 20:47
Dominika: Zobacz sobie załozenia zanim coś powiesz.. A nie pisz bzdur.
8 gru 20:49
Majkinek: Tak również można rozwiązać... chciałem bardziej przez dopełnienie wzoru... wnioskuję że
skopiowałas skoro tam napisałaś śmieszne x1>0
8 gru 20:50
Majkinek: zbioru*
8 gru 20:50
Dominika: chodziło mi o t,zeby ci to pokazać. a skoro niby ja skopiowalam z innej strony ,to dlaczego ty
sobie tego nie wziales z innej strony ,tylko zawracasz ludziom tutaj głowę?
8 gru 20:52
Kamcio :): | | −5 | |
dla m=−1 równanie jest liniowe, mamy jedno rozwiązanie x= |
| − nie spełnia założeń |
| | 2 | |
dla m∊ℛ\{−1} szukamy taki rozwiązań równania kwadratowego (m+1)x
2+2x−4m+1=0 zeby co najmniej
jedno z nich było dodatnie, a takie rozwiązanie będzie gdy równocześnie spełnione są warunki:
1) Δ≥0
2)x
1*x
2<0 lub x
1*x
2≥0 i x
1+x
2>0
warunki rozwiązujemy korzystając ze wzorów Viete'a a zbiór parametrów m spełniających warunki
zadania będzie iloczynem zbiorów które wyjdą w warunkach 1) i 2). Należy pamiętać że m=−1 nie
spełnia warunków zadania
8 gru 20:56
Majkinek: Bardzo dziękuję za odpowiedz. W końcu ktoś kompetentny.
8 gru 21:00
Dominika: żałosny,zamiast podziękować. takich ludzi lepiej mniej na forum .
8 gru 21:03
Majkinek: Przecież podziękowałem za odpowiedz człowieka któremu nie zawracam głowy i mi pomógł z
nieprzymuszonej, wolnej woli. Nikt Pani nie kazał odpowiadać
8 gru 21:06
Dominika: Ja rowniez tak pomoglam,ale takim osobom jak Pan nienalezy pomagać. Kazdy popelnia bledy,ale
nawet za podjeta probe rozwiazania nalezy się jakakolwiek wdzięcznośc.
Proszę zapamiętać na przyszłość..
8 gru 21:09
PW: 269464 Nie ma tam wprawdzie rozwiązania, ale jest pewna sugestia, która może ułatwić
rozwiązanie.
8 gru 21:14
Majkinek: Napisanie błędnego rozwiązania, skopiowanie części z innej strony bez wyjaśnienia skąd to
powstało, napisanie że zawracam ludziom głowę..(wypowiada się Pani w imieniu wszystkich?) i na
koniec jeszcze jakieś docinki...to Pani powinna mnie przeprosić za wprowadzanie w błąd...a
przynajmniej niedomaganie się podziękowań.
8 gru 21:14
Majkinek: Dziękuję uprzejmie PW.
8 gru 21:15
Dominika: skopiować to Pan sobie mogl.. Proszę nie wychodzić z założenia ,ze jesli Pan nie potrafi to
inni tez, każdy potrzebuje chwili czasu na pomysł ..
8 gru 21:18
PW: Ludzie, dajcie sobie siana. Każdy może się pomylić. Znacznie lepiej chyba pominąć nie najlepsze
sugestie lub napisać elegancko "ja to widzę inaczej".
8 gru 21:29