A(1,2) B(4 ,-2) oblicz obwód trójkąta równobocznego ABC
Ola: A(1,2) B(4 ,−2) oblicz obwód trójkąta równobocznego ABC
8 gru 16:35
8 gru 16:37
Ola: ab =(4 ,−4)
i wyjdzie pierwiastek z 32
8 gru 16:41
Metis: Źle.
8 gru 16:43
Ola: czemu to rowziaz zobacze w czym bład
8 gru 16:44
Metis: Oblicz dobrze współrzędne...
x1=1
x2=4
y1=2
y2=−2
8 gru 16:46
Ola: hej ale jak to cos nie tak z tym olbiczaniem
8 gru 16:47
Metis: Pokaż tutaj jak liczysz....
8 gru 16:47
Ola: okej : (4−1) , (−2,2) =(4,−4)
pierwiastek pod nim 4 do kwadratu + (−4) do kwadratu = pierwiastek pod nim 16 +16 =pierwiastek
z 32
8 gru 16:50
Metis: ...Od kiedy 4−1 jest równe 4...
Masz...
AB = [4−1, −2−2]
AB = [3,−4]
|AB| = √ 32 +(−4)2
|AB| = √ 9+16
|AB|= 5...
Obwód : 3*5 =15 j
8 gru 16:51
Ola: aa fakt dzieki ze znalazłes bład dzieki
8 gru 16:53
Ola: a to :
oblicz współrzędne punktu b jezeli środkiem odcinka ab jest punkt s o współrzędnych (1,3) i
współrzędne punktu (−4 ,2)
8 gru 16:55
Ola: jak zrobić
8 gru 17:00
Metis: Nie brakuje czasem współrzędnych jednego punktu ?
8 gru 17:01
Ola: nie tylko 2 wspołrzedne
8 gru 17:07
Ola: to jak zrobic to
8 gru 17:07
Ola: aa tam gdzie jest (−4 ,−2)
8 gru 17:09
Metis: Źle przeczytałem.
II punkt to pewnie punkt zaczepienia... przekształć sobie podane wzory:
xs= {xa + xb}{2}
ys= {ya + yb}{2}
A = xa + ya
B = xb + yb
8 gru 17:12
Metis: Poprawiam zapis:
A = [xa ,ya] ⇒− [−4,−2)
B = [xb, yb]
xs=1
ys=3
8 gru 17:13
Metis: *A = [xa ,ya] ⇒ [−4,−2]
8 gru 17:13
Mila:

A=(−4,2)
S=(1,3)
B=(x,y)
Korzystasz z wzoru na środek odcinka
licz na rysunku masz wynik
8 gru 17:14
Ola: to jak to będzie
8 gru 18:40
Ola: ?
8 gru 18:43
Ola: 52
8 gru 18:46