Granica Hopitala
lubię_kocyk:
Jak to policzyć Hopitalem?
Bo wychodzi mi, że ctg0 i nie wiem co z tym zrobić.
6 gru 21:30
jakubs: Co to jest Hopital ?
6 gru 21:34
lubię_kocyk: L'Hôpital
6 gru 21:38
Kacper:
Może Hoplita
6 gru 21:39
.....::
Może Ho Szpital?
6 gru 21:42
lubię_kocyk: Ohohoh. Ale z Was sucharmistrze. No totalnie. Winszuję.
6 gru 21:48
Gray: Przecież to tylko żarty... Każdy wie, że chodzi o twierdzenie Hoppa i Talla
| | | | sin2(x−1) | | sin(x−1) | |
...=H = |
| = − |
| =−sin(x−1) |
| →0 *1 |
| | | | x−1 | | x−1 | |
=0.
6 gru 22:15
lubię_kocyk: | | ∞ | |
No tak, ale jeżeli nie wiesz, że to jest [ |
| ] to nie możesz użyć tego wzoru. Tak? Trzeba |
| | ∞ | |
najpierw podstawić 1 w kwadratowym i wychodzi, że ln(1−1)/ctg(1−1)
6 gru 22:35
Gray: Tak. Ale to, jak widzę, wiesz. Sam napisałeś o tw. de l'Hospitala...
6 gru 22:40
lubię_kocyk: No właśnie, a ctg z 0 nie istnieje. To przyjmuję, że to jest ∞?
6 gru 22:41
john2: W ogóle to w zadaniu powinno być lim
x−>1+ z uwagi na logarytm.
W zadaniu nie ma ctg z 0 tylko z czegoś zmierzającego do zera z prawej strony.
https://matematykaszkolna.pl/strona/429.html
Tutaj widać, gdzie zmierzają wartości ctgx, gdy argumenty zbliżają się do zera z prawej
strony.
Jest to +
∞.
7 gru 10:36
lubię_kocyk: Aha. Ok. Dzięki.
7 gru 12:44
daras: ja też lubię kocyk ale
niebieski
7 gru 12:58
astrolog: a ja lubię brązowy
7 gru 14:10