Pomocy nie wiem kompletnie jak to zrobić ;D
Aster: Podaj wzór funkcji liniowej dla
a [3,0] B [−1,8]
a) oblicz miejsce zerowe
b)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie
c)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne
d) narysuj wykres funkcji
e)sprawdź(oblicz) czy punkt o współrzędnych − P(2,7) K (−3,−5) należą do wykresu funkcji
f)określ rodzaj funkcji
6 gru 20:45
6 gru 20:47
6 gru 20:47
6 gru 20:48
:): y=ax+b
podstaw współrzędne punktów i rozwiąż układ równań
b)funkcja jest malejąca, to >0 są dla x<m0
c)y>0 dla x>m0
d) zaznacz te punkty i narysuj prostą
współrzędne punktów należny podstawić do wzory funkcji
6 gru 20:50
Aster: Dla A = (3,0) układam równanie 0= 3a +b
Dla B = (−1,8) układam równanie −1=8a +b
0 = 3a + b
−1 = 8a + b > 0−(−1)=3a−(−8a) > 0 = 11a / 11 a = 0
−1=8 x 0 +b b=−1
6 gru 21:45
Aster: O to chodzi
6 gru 21:46
:): nie
6 gru 21:48
:): A: 0=3a+b
B: 8=−a+b
taki układ rozwiąż
6 gru 21:49
Piotr: Napisałeś równania: 0 = 3a +b oraz −1 = 8a +b dla punktów (3,0) oraz (−1,8); powinno być: 0 =
3a + b oraz 8 = −1a + b
wówczas otrzymamy odejmując drugie równanie od pierwszego i dzieląc przez 4, że a = −2;
wstawiając do pierwszego mamy b = 6;
zatem otrzymujemy taką funkcję liniową: y = −2x + 6;
Miejsce zerowe − należy położyć y = 0, wtedy −2x + 6 = 0 i otrzymujemy x = 3;
Współczynnik kierunkowy jest ujemny, funkcja jest więc malejąca, zatem dla x < 3 funkcja
przyjmuje wartości dodatnie, dla x > 3 przyjmuje wartości ujemne.
Wykres − nanieś 2 punkty spełniające równanie liniowe tej funkcji np. (3, 0) oraz (1, 4)
poprowadź przez nie prostą
Dla punktu P(2, 7): −2*2 + 6 = −4 + 6 = 2 =/= 7 − punkt nie należy do wykresu funkcji
Dla punktu K(−3, −5): −2*(−3) + 6 = 6 + 6 = 12 =/= 5 − nie należy do wykresu funkcji
Ostanie − nie wiem o co pytasz... być może o monotoniczność − jak już pisałem funkcja jest
malejąca.
6 gru 22:06