pochodne
kyrtap: jak z definicji pochodnej obliczyć tgx
5 gru 21:05
kyrtap:
5 gru 21:27
Gray: Normalnie:
| tg(x0+h) − tgx0 | | sin(h) | |
| = wzór na sumę tangensów = |
| → |
| h | | cos(x0+h)cos(x0)h | |
| | 1 | | sinh | |
|
| , gdyż |
| →1 |
| | cos2x0 | | h | |
5 gru 21:30
kyrtap: | | 1−tgx | |
stosowałem wzór na sumę tangensów ale ja doszedłem tylko do |
| |
| | 1−tgΔx | |
5 gru 21:34
kyrtap: ktoś pomoże
5 gru 21:40
Gray: Jakiż to wzór stosowałeś?
| | sin(a+b) | |
Ja taki: tga+tgb = |
| |
| | cosa cosb | |
5 gru 21:43
kyrtap: aż takie wzory mam pamiętać
5 gru 21:43
Gray: Nie, można je łatwo wyprowadzić ze wzoru na sinus sumy

Coś trzeba znać...
5 gru 21:47
kyrtap: sin sumy znam
5 gru 21:47
kyrtap: Gray chyba na sumę sinusów
5 gru 21:52
kyrtap: a nie masz rację pieprzy mi się już w głowie
5 gru 21:54