PLANIMETRIA
Blue: zad.7 W wypukłym czworokącie ABCD wiadomo, że kąt CBD ma miarę 58
0, kąt ABD miarę 44
0, a kąt
ADC miarę 78
0. Wyznacz miarę kąta CAD.
zad.10 dany jest okrąg o promieniu 11 oraz punkt P oddalony o 7 od środka okręgu. Przez punkt P
przeprowadzono cięciwę długości 18. W jakim stosunku punkt P dzieli tę cięciwę na dwa odcinki.
zad.11 Na kwadracie o boku a opisano okrąg. W jeden z powstałych odcinków koła wpisano
kwadrat(patrz rysunek). Oblicz pole tego kwadratu.
http://i59.tinypic.com/14d0dnr.jpg
5 gru 16:44
Mila:
7) 44o+58o+78o=180o⇔na czworokącie ABCD można opisać okrąg, zatem kąt x=CAD jest kątem
wpisanym opartym na tym samym łuku co kąt CBD⇔.....
x=58o.
5 gru 18:43
Mila:

10) Podpowiedź.
5 gru 18:49
Mila:
11) dla Tadeusza i Kacpra
5 gru 18:59
Blue: Czyli stosunek wynosi 1:2 . Na początku ja to 10 zad inaczej narysowałam i myślałam, że tam
powstaną trójkąty podobne...
5 gru 19:18
5 gru 19:19
Tadeusz:

... chyba x=a/5 zatem pole a
2/25
5 gru 19:26
5 gru 19:55
Blue: a wyjaśni ktoś to 11

5 gru 20:26
Tadeusz:
... na rysunku mas wszystko ... a Pitagoraska znasz −
5 gru 21:03
Blue: Mila, a ja to 8 zadanie(które jest w linku) liczyłam tek, że tam jest trapez o kątach 120 i 60,
ale skąd ja to tak naprawdę wiem? Bo szczerze mówiąc, to po prostu mi się tak wydawało i
dobrze mi wyszło, tak licząc.
6 gru 10:43
Blue: tylko Tadeusz, problem w tym, że nie znam długości tej czarne linii... Bo ona sięga do boku
kwadratu czy jest promieniem

Trochę niedokładnie narysowałeś
6 gru 10:45
Tadeusz:

... nie dokładnie bo ten program troszkę "narzuca" ...ale gdzie myślonko

Teraz chyba już widać −
6 gru 11:17
Blue: i jakby co, to ja ten trapez sobie dorysowałam
6 gru 11:26
Blue: | | x | | a+2x | | a√2 | |
Tadeusz, czyli to będzie tak: ( |
| )2+ ( |
| )2= ( |
| ) 2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 gru 11:32
Tadeusz:
.. bingo
6 gru 11:40
Blue: ^^
6 gru 11:44
Kacper:
Ktoś mnie wywoływał?
6 gru 11:49
Blue: Kacper, może zajrzysz do 8 i powiesz, czy mogę przyjąć, że tam jest 1200 i 600 i na
podsatawie czego
6 gru 12:17
Kacper:
A gdzie ty tu masz zadanko 8?
6 gru 12:19
Blue: Wejdź w link
6 gru 12:28
Tadeusz:
... od pola trapezu odejmij pola wycinków
6 gru 12:32
Kacper:
Który link?
6 gru 12:44
Blue: no tak Tadeusz, ale tam jest 120 stopni i 60 stopni tak?
6 gru 16:10
Blue: Kacper, na samej górze
6 gru 16:11
Tadeusz:
... już się pogubiłem w tych Twoich zadankach ... nie wiem gdzie jest to ósme
6 gru 16:39
Tadeusz:

... tak ... wycinki 120
o i 60
o
6 gru 16:55
Mila:
Blue, jeżeli wrzucasz tu zadania, to zaglądaj na bieżąco, ja w tej chwili też nie wiem, o
co Ci chodzi i musiałabym na nowo analizować treści i rozwiązanie.
6 gru 19:00
Blue: Przepraszam
6 gru 21:19