prosze o rozwiązanie całego zadania bo ja nie daje rady
jola: Biegacz pokonuje trasę z punku A do B o długości 24 km w pewnym czasie. Gdyby biegł o 4 km/h
szybciej, to przebiegłby ten sam dystans w czasie o 1 godzinę krótszym. Oblicz średnią
prędkość biegacza.
5 gru 11:28
J:
24 = v*t
24 = (v + 4)(t − 1)
5 gru 11:41
5 gru 11:53
jola: jak ktoś może to prosze o całe rozwiązanie tego zadania ja tego nawet nie obliczę .Potrzebne mi
jest na jutro na prace kontrolną
5 gru 12:05
Tadeusz:
... oczywiście powinno być:
5 gru 12:19
Tadeusz:
24V+96−V
2−4V=24V
V
2+4V−96=0
Δ=400
√Δ=20
| | −4−20 | |
V1= |
| =−12 (sprzeczny w warunkach zadania) |
| | 2 | |
5 gru 12:27
PW: Weźmy może bardziej zrozumiały dla ucznia zapis
J (droga = prędkość razy czas). Mamy układ
równań
| | ⎧ | vt = 24 | |
| | ⎩ | (v+4)(t−1) = 24 |
|
| | ⎧ | vt = 24 | |
| | ⎩ | vt − v + 4t − 4 = 24 | .
|
Po podstawieniu pierwszego równania do drugiego otrzymamy:
24 − v + 4t − 4 = 24
− v + 4t − 4 = 0
4(t − 1) = v,
a po podstawieniu tego do pierwszego równania
4(t − 1)t = 24
(t−1)t = 6.
Rozwiązaniami tego równania są liczby t = 3 oraz t = − 2 (albo liczymy wyróżnik Δ po
przedstawieniu tego jako równanie kwadratowe, albo zgadujemy tak jak ja to zrobiłem, równanie
kwadratowe może mieć co najwyżej dwa rozwiązania). Ujemne rozwiązanie równania nie jest
szukanym czasem, wobec tego
t = 3.
Wartości drugiej niewiadomej v już nie szukamy, bo nie jest nam potrzebna do rozwiązania
zadania.
Średnia prędkość biegacza to iloraz podwójnej drogi i czasu jaki zużył na jej pokonanie:
v
śr = 9,6 (km/h)
Tak rozumiem to zadanie − obliczyć średnią prędkość biegacza, który przebiegł tę trasą 24 km z
prędkością v, a potem z powrotem z prędkością v+4. Inaczej nie bardzo byłoby wiadomo, co to
znaczy "średnia prędkość". W takich zadaniach zakłada się, że prędkość v jest stała.
Zadanie nie dosyć że trudne, to jeszcze słabo sformułowane (trzeba się domyślać "co autor miał
na myśli").
5 gru 12:53
Bogdan:
W zadaniu nie ma informacji o tym, że zawodnik biegł z powrotem albo, że biegł 2 razy
tą sama trasą. Wiemy, że biegł od A do B, oraz wiemy, że gdyby biegł szybciej, to czas byłby
krótszy. Określenie "gdyby" mówi o biegu tylko od A do B z jakąś prędkością w jakimś czasie.
Nie ma więc tu przypadku dwukrotnego biegu na tej samej trasie. Chodzi w tym zadaniu tylko
o prędkość oznaczoną wyżej literką v. Odpowiedź poprawna to v = 8
5 gru 13:05
Tadeusz:
1. Twoje wywody są rzeczywiście "bardziej" zrozumiałe dla ucznia" −

2. "Gdyby biegł" ... nijak nie można z tego wnioskować jak TY,
że biegł drugi raz czy też z powrotem.
3. Prędkość jest zawsze średnią ... chyba, że mówimy o prędkości chwilowej
Tak należy rozumieć to w sumie jednoznacznie sformułowane zadanie (jeśli rozumie się
pojęcie prędkości) i nie ma co tu udziwniać −

... i to byłoby na tyle −
5 gru 13:08
PW: Panowie, dla przeciętnego człowieka użycie w tym samym zadaniu określeń "prędkość v" i "średnia
prędkość" oznacza, że są to dwie różne wielkości. Nie nazywa się jednego bytu dwiema różnymi
nazwami. Powiedzcie, co ma zrobić biedna uczennica, która już od kilku dni nie może się
dowiedzieć o co idzie.
Tadeuszu szanowny, ja wiem, że rozwiązałem układ równań rozwlekle i mało błyskotliwie, ale
jestem przekonany, że większość uczniów tak właśnie podejdzie do rozwiązania − układ równań,
trzeba sobie jakoś z tym poradzić.
Do joli mam pytania:
− Czy przepisałaś dokładnie treść zadania?
− Czy znasz odpowiedź jaką proponuje autor?
5 gru 13:29
kret:
Ja zrozumiałem z treści zadania, że zawodnik biegł raz i że trzeba obliczyć, z jaką prędkością
biegł.
5 gru 13:35
kret:
i jestem przeciętnym człowiekiem
5 gru 13:36
PW: Nie wykluczam, że macie rację, przecież zastrzegałem o 12:53, że ja tak rozumiem treść zadania
(to znaczy że mogę się mylić). Zaraz wytłumaczę dlaczego tak pomyślałem, tylko muszę znaleźć
jedno z zadań.
5 gru 13:42
PW: 268892 jola już 2 grudnia prosiła o rozwiązanie, pomogliśmy jej wtedy (to do
Tadeusza − dlaczego dzisiaj rozwiązuję inaczej − widocznie tamtego sposobu nie zrozumiała).
Podziękowała, wszystko jasne.
Ja na koniec napisałem, że chyba jeszcze nie rozwiązane, bo miała być obliczona średnia
prędkość. Nikt tego nie skomentował, może potraktowano to jako żart.
Powiedzcie mi w takim razie, dlaczego dzisiaj ta sama
jola ponownie prosi o rozwiązanie?
5 gru 13:53
Tadeusz:
... każdy "ma prawo" rozumieć inaczej bądź po swojemu −

Ale rozumowanie należy opierać na faktach ... bez naciągania.
Gdzie
w treści zadania dostrzegłeś "prędkość v" i prędkość średnia"

?
5 gru 13:54
PW: W tym, że autor pisze: "gdyby biegł o 4 km/h szybciej" − oznacza to, że prędkość (oznaczoną
przez wszystkich symbolem v) traktuje jako stałą. Tak ja to rozumiem, i tak to zrozumie uczeń.
A "średnia prędkość" jest w pytaniu.
Powtarzam: już to rozwiązywaliśmy, a jola dalej pyta − może ma inną odpowiedź niż 8?
Poczekajmy co powie jola.
5 gru 14:13
Tadeusz:
... gdybym nie znał Cię z innych zadań i fajnych rozwiązań to szedłbym w każdy zakład
że byłeś milicjantem −
5 gru 14:35
jola: Treść zadania napisałam dobrze.W odpowiedzi jest że średnia prędkość biegacza wynosiła 8km/h.
W poprzedniej odpowiedzi ktoś napisał, że zadanie nie jest dokończone.Więc które rozwiązanie
mam napisać?
5 gru 16:50
Tadeusz:
... właśnie tam Koleżka
PW "zapodał wątpliwość" −

Rozwiązanie masz i tam i tu −
5 gru 17:18
PW: Poddaję się w takim razie. Wybacz, jolu.
5 gru 17:25