p
jola: Biegacz pokonuje trasę z punktu A do B o długości 24 km w pewnym czasie. Gdyby biegł o 4 km/h
szybciej, to przebiegłby ten sam dystans w czasie o 1 godzinę krótszym.Oblicz średnią prędkość
biegacza.
proszę o rozwiązanie Dziękuję!
2 gru 21:33
2 gru 21:51
jola: nie mam pojęcia jak obliczyć
2 gru 22:03
Eta:
24(v+4)−24v=v(v+4)
24v+96−24v=v2+4v ⇒ v2+4v−96=0 Δ=............. i v>0 dokończ
2 gru 22:24
jola: nigdy w życiu tego nie dokończe
2 gru 23:04
PW: A spróbuj zgadnąć:
v(v+4) = 96
− szukaj wśród liczb naturalnych.
2 gru 23:09
Eta:
8*(8+4)=96 ⇒ v= 8
2 gru 23:12
jola: boże drogi rozwiążcie to zadanie
2 gru 23:13
Eta:
Już rozwiązane! odp: v= 8km/h
2 gru 23:19
jola: WIELKIE DZIĘKI
2 gru 23:26
PW: Oj, jeszcze nie rozwiązane, miała być średnia prędkość.
2 gru 23:28
Eta:
5 gru 20:56