a to?
monia7625: wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli
y=−4x2−6x+1
5 gru 00:42
ot i co:: wyznaczylem
5 gru 00:42
monia7625: przekształcić to na kanoniczną?
jeśli tak to jak?
5 gru 00:43
ot i co:: tak
5 gru 00:44
Piotr:
oblicz p i q i juz
5 gru 00:45
5 gru 00:46
ot i co:: ja kaze
5 gru 00:47
monia7625: ok już to zrobię
dziękuję
5 gru 00:48
Mila:
y=−4x
2−6x+1
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 18 | |
yw=f(− |
| )=−4* |
| −6*(− |
| )+1=− |
| + |
| +1 |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 4 | | 4 | |
5 gru 23:36
Eta:
| | 9 | | 9 | | 13 | |
yw= c−a*xw2= 1+4* |
| = 1+ |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 4 | |
6 gru 00:13
Eta:
2 sposób:
Δ=...= 52
| | −Δ | | −52 | | 13 | |
yw= |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | −16 | | 4 | |
6 gru 00:16
Bogdan:
albo:
| | b | | 6 | | −3 | | 13 | |
yw = c + |
| *xw = 1 − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
a także:
| | 9 | | 13 | |
yw = c − a*xw2 = 1 + 4* |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | |
6 gru 00:30
Eta:
6 grudnia 0:13
6 gru 00:33
Bogdan:
6 gru 00:35
Eta:
6 gru 00:39
pigor: ..., no to jeszcze ...

na dobranoc:
y=−4x
2−6x+1= −4(x
2+
32x)+1= −4(x
2+2*x*
34+
916−
916)+1=
= −4(x+
34)
2+
94+1= −4(x+
34)
2+
134 ⇒
(p,q)= (−34,134).
6 gru 00:40
Bogdan:
No to dobranoc
6 gru 00:44
Eta:
A ja czekam... na dobranoc " rys. św, Mikołaja z workiem prezentów"
6 gru 00:48
6 gru 01:19