D
PIOTR: Przekształcanie wykresu funkcji wykładniczej.
y=2x+1 + 2 (y=2x)
Siemka, mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi, po do konca nie kumam tresci tego
zadania. Mógłby mi ktoś na przykładzie tego zadania wytłumaczyć o co w tym chodzi, ale odeslac
do zadan o podobnej tresci bo nie znalazłem nic podobnego. Bardzo mi zależy!
4 gru 19:21
PIOTR: Ma być y=2x+1 + 2
4 gru 19:22
Saris: Niech h=2x
h=2x −−− T u: [−1, 2] −−−> y=2x+1+2
T u: − translacja o wektor, nad u powinna być strzałeczka →.
Wpisz sobie przekształcenia wykresów funkcji w google i poczytaj o tym.
4 gru 19:27
PIOTR: A mozesz powiedziec dlaczego o −1, 2 przesuwamy?
4 gru 19:29
:): o ile pamiętam to po osi x w prawo o 2 jednostki, a po osi y o 2 jednostki w górę
ale zrób tabelkę i sprawdź
4 gru 19:32
:): o 1 miało być w x
4 gru 19:32
4 gru 19:33
PIOTR: A ja dalej nie kumam co ja tu mam zrobic

/
4 gru 19:36
PIOTR: Może ktoś to zrobić, może wtedy zrouzmiem
4 gru 19:42
4 gru 19:59
:): z tym przesuwaniem to jest stała zasada
jak dodajesz do argumentu, to przesuwasz o tyle samo w lewo, jak odejmujesz to w prawo
jak dodajesz do wartości to w górę o tyle samo, jak odejmujesz to w dół
4 gru 20:11
4 gru 20:17
PIOTR: Dlaczego jest +4?
4 gru 20:51
:): tam jest −4 − to asymptota tej funkcji − przesunieta oś Oy
4 gru 20:53
:): przy x−1 przesunęli o 1 w prawo
przy −4 przesunęli o 4 w dół
4 gru 20:55