Pochodna
Mateusz: Witam, dziś pochodna funkcji, mam wyznaczyć pochodną funkcji f, nie rozumiem tego jednak.
Proszę o pomoc.
Oto przykłady:
http://i.imgur.com/Vvj3ib7.jpg
4 gru 14:11
4 gru 14:19
4 gru 14:34
J:
| | 1 | | 1 | |
a) f'(x) = (2√3 + 7)( |
| − |
| ) |
| | 2√x | | x2 | |
4 gru 14:37
Mateusz: A przykłady B) I C)? Bo też nie mam na nie pomysłu. Powalona ta matematyka dla mnie, więc
ciężko będzie ogarnąć samemu.
4 gru 16:48
Mateusz: I dlaczego w nawiasie jest 7 jak pochodna z tego powinna wynosić 0 chyba? (przykład a))
4 gru 17:22
Mila:
| | 1 | | 1 | |
a) (2√3x+7)'*(√x+ |
| )+(2√3x+7)*(√x+ |
| )'= |
| | x | | x | |
| | 2√3 | | 1 | | 1 | |
=2√3*√x+ |
| +(2√3x+7)*( |
| − |
| ) |
| | x | | 2√x | | x2 | |
| | −3*(3x2+10x) | | 1 | |
b) |
| − |
| |
| | (x3+5x2)2 | | 2√x | |
4 gru 17:32
Mila:
c)
| | 21x2*(x2+2)−7x3*(2x) | |
| + |
| |
| x | | (x2+3) | |
4 gru 17:35
Gamers: Zmien nastawienie do matematyki łatwiej pojdzie
4 gru 18:19