pomocy
justyna: oblicz 125% liczby x jesli 3x−7=2x+8
oblicz √25+√36−√4+p3√216
U{x}12 U{x}9 =64
4 gru 11:03
J:
a może coś sama spróbujesz .... my poprawimy ...
4 gru 11:06
justyna: gdybym umiala to bym zrobila. kompletnie nic nie rozumiem z tego
4 gru 11:08
J:
.. nie potrafisz obliczyć x z równania: 3x − 7 = 2x + 8 ...?
4 gru 11:09
justyna: nie. jak bym umiala to bym obliczyla. pomozesz w tych trzech ostatni raz
4 gru 11:11
J:
tylko ,jeśli spróbujesz.... 3x − 7 = 2x + 8 ⇔ 3x − 2x = 8 + 7 ⇔ .....teraz sama ..
4 gru 11:14
AS: Brawo J − precz z wygodnictwem i lenistwem.
4 gru 11:16
justyna: i co dalej wynik z tego wyjdzie
4 gru 11:21
J:
..oblicz x ...
4 gru 11:21
justyna: 3x−7=2x+8=10x=11x 3x−2x=8+7=1x=15
4 gru 11:23
J:
x = 15
| | a | |
teraz : a% z liczby x = |
| *x .... podstawiaj... |
| | 100 | |
4 gru 11:25
justyna: 125%:100*15=1,25*15=18,75
4 gru 11:31
justyna: cos takiego?
4 gru 11:31
justyna: dobrze. ?
4 gru 11:35
J:
..dobrze ... tylko nie 125%:100 .. tylko: 125:100 ... teraz zad 2) ..
4 gru 11:37
justyna: tamto dobrze?
4 gru 11:44
J:
czy ja piszę nie po polsku ..?
4 gru 11:45
justyna: √25+√36−√4+3√216= √25+√36=√11−√4=√9+√72=√11,4
4 gru 11:54
J:
.. ile wynosi √25 ..?
... ile wynosi √26 ..?
....itd ...
4 gru 11:55
J:
...√36 .. oczywiście..
4 gru 11:56
justyna: √25=5
√36=6
√4=2
√216=14,6
4 gru 11:59
J:
3√216 ...
4 gru 12:01
justyna: 72 ?
4 gru 12:04
J:
widzę,że kalkulator nie ma pierwiastka 3 − go stopnia ... 3√216 = 6 , bo 63 = 216 ..
teraz podstawiaj do wyrażenia ...
4 gru 12:10
justyna: nie no poddaje sie nie umiem
4 gru 12:13
J:
5 + 6 − 2 + 6 = .... i po zadaniu ...
4 gru 12:20
justyna: 15
4 gru 12:22
J:
..teraz zad 3)
4 gru 12:22
justyna: tego nie robie bo nie potrafie przykro mi
4 gru 12:29
J:
.. to przynajmniej zapisz porządnie...
4 gru 12:31
4 gru 12:35
justyna: na goze x12 na dole x9
4 gru 12:37
Metis: x
12−9=64
x
3=64
x=4
4 gru 12:41
J:
| | am | |
..korzystasz ze wzoru: |
| = am−n ... i oblicz x .. |
| | an | |
4 gru 12:41
justyna: i,tego,nie rozumiem
4 gru 12:41
4 gru 12:56