Trygonometria: Rozwiąż równanie
Jacek: Cześć, użeram się z 1 przykładem dosyć sporo czasu i nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego mi
tto nie wychodzi zgodnie z odp autora.
1/Rozwiąż równanie
d) sin(x−pi/3)=−1/2
sin(x−pi/3)=−1/2
t=x−(pi/3)
sint=−1/2
t=−pi/6
Następnie chce obliczyć tą niewiadomą i wychodzi mi taka (chyba) głupota.
x−(pi/3)=−pi/6 + 2kpi
x=−pi/6+(2pi/6) + 2kpi
i x=pi/6, a według autora poprawną odpowiedzią jest:
x=−pi/2 + 2kpi, x=pi/6 +2kpi, k E C
3 gru 21:01
3 gru 21:04
Placek:
a po grzyba jakieś t?
| | π | | π | |
sin(x − |
| ) = sin(− |
| ) |
| | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x − |
| = − |
| + 2kπ lub x − |
| = π + |
| + 2kπ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | 3 | |
x = |
| + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 2 | |
3 gru 21:47