Trygonometria: Równanie
Jacek: cos(pi/4 − x) = (sqrt 2)/3
3 gru 20:24
3 gru 20:31
Jacek: Niestety, ale 2 jest pod pierwiastkiem
3 gru 20:32
Mila:
⇔
Albo odczytujesz przybliżenie dla jakiego α cosinus jest równy U{
√2{3} albo korzystasz z
arccos x.
To zależy do czego potrzebne rozwiązanie.
3 gru 20:38
Jacek: Okay, postaram się tak rozwiązać.
Mam też jeden problem z takim przykładem.
sin(x−pi/3)=−1/2
t=x−(pi/3)
sint=−1/2
t=−pi/6
Następnie chce obliczyć tą niewiadomą i wychodzi mi taka (chyba) głupota.
x−(pi/3)=−pi/6 + 2kpi
x=−pi/6+(2pi/6) + 2kpi
i x=pi/6, a według autora poprawną odpowiedzią jest:
x=−pi/2 + 2kpi, x=pi/6 +2kpi, k E C
3 gru 20:46
Mila:
Masz serię rozwiązań:
| | π | | π | | π | | −5π | |
x− |
| =− |
| +2kπ lub x− |
| = |
| +2kπ⇔ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 5π | |
x= |
| − |
| +2kπ lub x= |
| − |
| +2kπ⇔ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 2 | |
3 gru 21:03
Jacek: Dziękuje
3 gru 21:05
Mila:
3 gru 21:07
Jacek: Chciałbym powrócić jednak do tego przykładu:
cos(pi/4 − x) = (sqrt 2)/3 //sposób z przybliżeniem
w odpowiedzi od autora jest takie cudo: x=2kpi, x=pi/2 +2kpi
mi natomiast wychodzi
x= −pi/12
x=−1*5/12
3 gru 21:32
Mila:
wg odpowiedzi powinno być takie równanie:
3 gru 21:42
Jacek: Zgadza się, moja pomyłka, spojrzałem na przykład obok.
3 gru 21:50
Jacek: Mimo wszystko otrzymałem identyczne odpowiedzi
3 gru 22:04