Usuwanie niewymierności z mianownika...
White: Czy...
| 1 | | √2 − 1 | | √2 − 1 | |
| = |
| = |
| ? |
| 2√2 + 1 | | 2(√4 − 12) | | 2 | |
Nie znalazłem przykładów tego typu − w sensie i mnożenie i dodawanie/odejmowanie w mianowniku,
logiczne wydaje mi się wziąć wynik naszego wzoru skróconego mnożenia (a + b)(a − b) = "(" a
2
− b
2 ")" w nawias i przemnożyć każdy element, tak więc potwierdźcie bądź zaprzeczcie czy
myślę dobrze.
3 gru 14:46
Krystek: ?
3 gru 14:47
3 gru 14:49
J:
mnozysz licznik i mianownik przez: 2√2 − 1
3 gru 14:49
Krystek: A liczysz źle
3 gru 14:49
White: Dzięki @J
@Krystek, na co mi ten link, skoro nie ma tam przykładów tego typu?
3 gru 14:53