obliczyc
misiek: równania a)Ix+2I + Ix−3I =5
b)Ix−3I=2
nierówności x do kwadratu +9<lub rowne 0
2 gru 16:26
misiek: prosze pomozcie to pilne *.*
2 gru 16:31
2 gru 16:33
2 gru 16:34
Mila:
a)
Ix+2I + Ix−3I =5
|x+2|=x+2 dla x≥−2
|x−3|=x−3 dla x≥3
1) x<−2
−x−2−x+3=5
−2x=4
x=−2∉(−∞,−2)
====
2)x∊<−2,3)
x+2−x+3=5⇔5=5⇔każda liczba x∊<−2,3) jest rozwiązaniem tego równania
3) x≥3
x+2+x−3=5
2x=6
x=3∊<3,∞)
======
odp. x∊<−2,3>
2 gru 17:28
misiek: dziękuje
2 gru 17:49
misiek: to wszystko jest do a tak i tu nie trzeba osi rysowac?
2 gru 17:53
Mila:
Nie .
b) Krystek rozwiązała, dokończ.
2 gru 18:02
pigor: ..., otóż
|x
2+9| ≤ 0 z definicji |x} nie istnieje x w zbiorze R spełniające tę nierówność;
mówimy, że ta nierównanie ma 0 (zero − nie ma) rozwiązań ...
2 gru 18:23