Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
jacek: rownanie 33x2 − 555x + 1111 = 0
help, jak to zrobic
1 gru 19:25
1 gru 20:48
jacek: delta wychodzi brzydka a tu chodzi o to czy jest jakis sposob zeby zrobic to bez kalkulatora?
1 gru 20:54
dd:
Δ=........ = 161373
| | 555+√161373 | | 555−√161373 | |
x= |
| v x= |
| |
| | 66 | | 66 | |
1 gru 20:55
PW: Bez kalkulatora może być pomocne spostrzeżenie, że
a = 3·11, b = 5·111, c = 101·11
1 gru 21:02
Mariusz: Możesz wyciągnąć ten pierwiastek korzystając ze sposobu pisemnego który bazuje
na wzorze skróconego mnożenia
√16'13'73\approx 401.7
16
13|80*0
1373|801*1
801
57200|8027*7
56189
1011
12 gru 05:41