planimetria
Blue: zad.1 Na trójkącie ABC, w którym |AC|=11 i |BC|= 13 oraz kąt ACB = 60
0, opisano okrąg o środku
O. Wykaż, że promienie okręgów opisanych na trójkątach ABC i ABO mają te samą długość równą 7.
Zrobiłam to zadanie i prosiłabym o sprawdzenie

:
http://i58.tinypic.com/30l2p7m.jpg
http://i57.tinypic.com/28icmys.jpg
zad.2 Dwusieczne AD i CE kątów trójkąta ABC przecinają się w punkcie O, Kąt AOC ma miarę 120
0.
Udowodnij, że kąt ABO = kąt ADE.
Nie wiem, czy tutaj czasem nie powstanie trójkąt równoboczny
http://i61.tinypic.com/2vn59uo.jpg
zad.6 Trapez prostokątny o kącie ostrym równym 60
0 jest opisany na okręgu o promieniu długości
2. Oblicz pole tego trapezu.
| | 32√3+24 | |
To zadanie wydawało mi się proste i wyszło mi |
| , ale w odpowiedziach mam inny |
| | 3 | |
wynik, ile Wam wyszło
30 lis 22:58
1 gru 00:11
Janek191:

α = 60
o
więc
| | 4 | | √3 | |
sin α = |
| = |
| ⇒ c √3 = 8 |
| | c | | 2 | |
a + b = h + c
zatem pole trapezu
| | 8 | | 16 | | 16√3 | |
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*[ 4 + |
| ]*4 = 8 + |
| = 8 + |
| = |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
1 gru 05:40
Blue: | | 4√3 | |
Już widzę swój błąd w 6, wysokość trójkąta równobocznego zapisałam |
| ,a powinno być |
| | 4 | |
| | 4√3 | |
|
| hahah  |
| | 2 | |
1 gru 16:47
1 gru 16:47
Blue: halo? Jest tu kto?
1 gru 17:40
Blue: Milu, byłabym wdzięczna, gdybyś rzuciła okiem na te zadanka ^^
1 gru 18:50
Mila:
Tak. Po kolacji. 1 i 2?
1 gru 18:57
Kacper:
Może ja jak uda mi się wcześniej
1 gru 19:01
Blue: tak

Dziękuję
1 gru 19:12
Blue: Mila, mam już wyniki z maturki z Operonu
1 gru 19:12
Mila:
Jakie?
Juz biorę się za zadania.
1 gru 19:33
Mila:

1)
Może być, ale moja propozycja jest taka:
2)c=
√147 ( dobrze obliczyłaś)
3) z tw. sinusów:
| √147 | | √147 | |
| =2R⇔ |
| =2R |
| sin60 | | √32 | |
R=7
4) ∡AOB=120
o jako środkowy oparty na tym samym łuku co ∡ACB wpisany o mierze 60
o.
5) z tw. sinusów w ΔABO:
| | √3 | |
sin120o=sin(180−60o)=sin60o= |
| |
| | 2 | |
po podstawieniu r=7
=================
1 gru 19:55
Mila:
2) W treści dwusieczna CE a na Twoim rysunku jest BE.
?
1 gru 20:01
Blue: No czyli to 1 może być

w drugim chyba się pomyliłam...
co do matury−zgadnij
1 gru 20:12
Mila:
100%
1 gru 20:13
Mila:
Blue, jednak przeczytaj uważnie moją propozycję, bo pewne obliczenia skomplikowałaś.
1 gru 20:14
Blue: czyli w tym 2 powstaną trójkąty podobne ABO i EOD

ale jak to wykazać
1 gru 20:16
Blue: Mila przeczytałam ją i rozumiem, ale moja propozycja też może być , prawda?

Zgadłaś. ^^
1 gru 20:17
Mila:
Gratulacje. Pracuj dalej, bierz się za 2 zadanie.
Podpowiedź.
β=30o.
1 gru 20:20
Blue: Mila, a β to kąt przy wierzchołku B?
1 gru 20:29
Mila:
Połowa kąta B, jak na Twoim rysunku.
1 gru 20:36
Blue: Mila, chyba nie dam rady:( Wiem, że tam powstaną trójkąty podobne, ale nie wiem, jak to
udowodnić ..
1 gru 20:43
Blue: Może druga podpowiedź?
1 gru 21:11
Tadeusz:

... taki przewrotny rysunek −
1 gru 21:13
Mila:

α+γ=180
o−120
o=60
o
2*(α+γ)=120
o⇔2β=60
o⇔β=30
o
1 gru 21:23
Blue: Mila, czyli trójkąty AOB i AED są przestające
1 gru 21:51
Tadeusz:
... przestające powiadasz

? −
1 gru 21:52
Mila:
Ja to widzę tak:
Na czworokącie EBDO można opisać okrąg, bo sumy kątów przeciwległych są równe, zatem kąty :
EDO i EBO będą kątami wpisanymi opartymi na tym samym łuku ( odp. cięciwie OE), stąd wynika,
że te kąty są równe.
Tadeusz chyba idzie inną drogą.
1 gru 22:05
Tadeusz:
... ja nie chcę się wcinać i żartuję sobie. Ale droga jest jeszcze prostsza −
1 gru 22:09
Blue: A więc to tak.... Teraz już rozumiem

Tadeusz, nie żartuj sobie ze mnie

Może przedstawisz
nam ten inny sposób?
1 gru 22:12
1 gru 22:13
Tadeusz:
Rozumować powinna tak ... skoro dwie dwusieczne przecinają się w punkcie O to i
prosta przez B i O jest dwusieczną. Wykazałaś że β=30
o.
Jeśli tak to ∡OEB jest prosty ... skoro tak to α=30 ...itd. Oczywiście trójkąt równoboczny
i dalsza część to już banał −
1 gru 22:15
Tadeusz:
... swój rysunek podpisałem jako przewrotny −
1 gru 22:24
Mila:
Tadeusz, jestes bardzo dobry, ale brak Ci empatii, Blue jest w III LO, na lekcjach ma
matematykę w zakresie podstawy.
Uważam, że robi duże postępy.
1 gru 22:27
Tadeusz:
... skoro tak to odbierasz ...oceniasz. Przecież żartuję troszkę ... i nie pozwoliłbym sobie na
ocenianie ni Blue ni Ciebie Milu Zrobiło się troszkę nie sympatycznie ...
1 gru 22:34
Blue: Mila, kobiety mają więcej empatii(zazwyczaj), więc ja się nie gniewam ^^ No z wyjątkiem Kacpra,
on też okazuje empatię

I dzięki, że tak uważasz
1 gru 22:35
Mila:
Qui pro quo .
1 gru 22:36
Mila:
Ten

dla
Tadeusza
1 gru 22:38
Blue: W sumie to biorąc pod uwagę to, że teraz rozwiązując zestaw z planimetrii mam 50%, a jeszcze
kilka miesięcy temu miałabym pewnie 0%, to jakiś postęp jest ...
1 gru 22:46
Blue: Mila, jutro będę czekać na Ciebie w zadaniu z walcem, a teraz idę spać

dobranoc
1 gru 22:48
Kacper:
{N[Blue]] pamiętaj, że jestem mężczyzną
2 gru 13:28
Blue: Kacper przecież napisałam, że jesteś wyjątkowy^^
2 gru 17:44
2100:
8 sie 09:46