Walec
Blue: Przekrojem osiowym walca jest prostokat ABCD. Dlugosci bokow AB, BC i AC sa kolejnymi wyrazami
ciagu geometrycznego. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego walca do pola jego
podstawy (rozpatrz dwa przypadki).
| | 1+√5 | |
Wychodzi mi jeden przypadek 4√ |
| , ale drugi mi wychodzi inaczej niż w |
| | 2 | |
odpowiedziach...
nie rozumiem, dlaczego...

30 lis 21:08
Eta:
1/ a−−−− dł. średnicy walca
aq −−− dł. wysokości walca
aq
2−−− dł. przekątnej przekroju
2/ a −−− dł. wysokości walca
aq −− dł. średnicy walca
aq
2 −− dł. przekątnej przekroju
30 lis 21:29
Blue: | | 1+√5 | |
Eta, mi wyszło, że q= √ |
| i teraz rozważałam takie przypadki, że H= |
| | 2 | |
30 lis 22:20
Blue: | | 1+√5 | | −1+√5 | |
Nie rozumiem tego, w odpowiedzi jest 4√ |
| i 4√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mógłby ktoś pokazać pełnie rozwiązanie?
1 gru 19:35
Kacper:

masz rysunek
2 gru 13:55
Mila:
II przypadek
Ety
| 4 | | √2 | | √(√5−1) | |
| =4* |
| =4* |
| |
| q | | √√5+1 | | √2 | |
2 gru 16:32
Blue: No czyli moim sposobem też dobrze wyszło, ale z obliczeniami sobie nie poradziłam...
Mila , dzięki
2 gru 17:53
Blue: | | 8√1+√5 | |
Mila, a jak ja mam coś takiego |
| to to będzie to samo? |
| | √2(1+√5) | |
2 gru 17:56
Blue: Nie rozumiem, jak to przekształcić, mógłby ktoś to zapisać
2 gru 18:03
Mila:
A co oznacza Twoje wyrażenie?
2 gru 18:10
Blue: Doliczyłam się, wreszcie ufff, to będzie na pewno to samo, ale trzeba kombinować z tym
pierwiastkiem..
2 gru 18:11
Blue: Mila tak jakby

Ja to liczyłam nieco inaczej

Obliczyłam q, a potem podstawiałam pod
promień i wysokość
2 gru 18:12
Mila:
No tak, często chodzisz okrężnymi drogami.
2 gru 20:34
Radek:
Pani Milo pomoże mi Pani z zespolonymi ? Jutro mam kolokwium i potrzebuje kilku objaśnień ?
2 gru 20:35
Mila:
Gdzie jesteś Radek?
2 gru 20:42