pierwiastki wielomianu
basia06: liczby −3 i 6 są pierwiastkami wielomianu w(x)=x3+5x2−42x−144. oblicz iloczyn wszystkich
pierwiastków wielomianu.
30 lis 21:23
ICSP: 144
30 lis 21:26
30 lis 21:26
basia06: ale mam podane dwa pierwiastki to jak mam obliczyć ten trzeci żeby zastosować ten pierwszy
sposób z linku?
czy po prostu mam dwa podstawić?
30 lis 21:32
basia06: proszę o wytłumaczenie bo nadal nie wiem skąd ten wynik..
30 lis 21:36
ICSP: Dobrze, zrobisz inaczej :
Wielomian ma trzy pierwiastki : x1 = −3 , x2 = 6 , x3 = a
Zapiszmy go w postaci iloczynowej :
w(x) = (x+3)(x−6)(x−a)
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników znajdziesz x3. Potem policzenie iloczynu nie powinno
być problemem.
30 lis 21:43
basia06: dziękuję
30 lis 21:44
30 lis 21:57
Bogdan:
Znajomość trzeciego, a także drugiego i pierwszego pierwiastka nie jest potrzebna.
W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
| | d | |
Wystarczy zastosować wzór Viete'a: x1*x2*x3 = − |
| |
| | a | |
| | d | |
W tym zadaniu − |
| = 144 |
| | a | |
30 lis 21:58
basia06: już widzę błąd.
30 lis 21:58